KULTÚRA
Fesztivál
#sörfesztivál
#sörfajták
#Nagykálló
Zenei csemege a nagykállói sörfesztiválon - videó
Bár az időjárás ma nem fogadta kegyeibe a sör szerelmeseit, ennek ellenére sokan kilátogattak Nagykálló főterére, ahol immáron hatodik alkalommal ütötték csapra a söröshordókat.

Juhász Zoltán, Nagykálló polgármestere elmondta, hogy a a nagykállói sörfesztivál a főtérrel egyidős. A kétnapos rendezvényen könnyűzenei koncertek várják az érdeklődőket, s nem mellesleg különleges kézműves sörök kóstolásra is lehetősig nyílik. Pénteken igazi zenei csemegével nyitott a rendezvény, hiszen a komolyzenei vizekről átevezett Fourtissimo formáció adott nagyszerű koncertet. Az együttes 25 éve meghatározó jelenség a magyar könnyűzenei életben. 2017 végén megjelent lemezük a XX. század eleji jazz elemeit ötvözi a mai modern tánczenével. A Parov Stelar által is fémjelzett electro swing stílust balkáni rézmotívumokkal színesítve igazi vérpezsdítő elegyet alkotva hódították meg a közönséget.

Szombaton a megyénkben már többször fellépett Cimbaliband együttes húzza a talpalávalót, a fesztivál zárásaként pedig az AB/CD formáció dübörög Nagykálló főterén.

És, hogy milyen sörök léteznek? Ízelítőül három variáció:

Lambic

A spontán erjesztésű, nem ipari élesztővel készülő söröket Belgiumban palackozzák, de ott sem általánosan elterjedtek, leginkább csak a Zenne völgyében. A főzés után a levet természetes élesztőgombák és baktériumok prédájául hagyják, amelyek kialakítják a tipikus aromát. Ismertebb nevük a lambic – ízük megosztó, de vannak, akik kedvelik összetéveszthetetlenül savanykás-gyümölcsös, történelmi ízüket. Alkoholtartalmuk 2–5% között van.

Felsőerjesztés

A felsőerjesztésű söröket leginkább Nagy-Britanniához köthetjük. Mivel 15–25 Celsius-fok között erjesztik őket, nem igényelnek bonyolult hűtött rendszert, így a házi főzdékben ezek terjedtek el leginkább. Legismertebb alváltozatok az ale, bitter ale, brown ale, pale ale, cream ale, scotch ale, red ale, stout és a porter. Alkoholtartalmuk 3–8% közötti, nevüket onnan kapták, hogy erjesztés közben az élesztő a sörlé tetején úszik.

Alsóerjesztés

Az alsóerjesztésű sörök csak a 19. századtól jöttek divatba – a szükséges technológiai háttér akkorra lett elérhető. Mára ez a legelterjedtebb család, a világ sörfogyasztásának kilencven százalékát alsóerjesztésű sörök adják. Készítésük nagyban különbözik a felső erjesztésű sörökétől. Az erjedés alacsony, 5–6 fokos hőmérsékleten történik, míg a tipikus érlelési szakasz, vagyis a lágerezés 0–1 fokon zajlik. A felhasznált élesztők fajtája is különbözik az egyszerűbben elkészíthető felső erjesztésűekétől. Alkoholtartalmuk 3–8% között mozoghat.


- FrissMédia -