KULTÚRA
Fesztivál
XV. PanyolaFeszt - Igazi kikapcsolódás a családoknak is
Közös családi ünnep lehet az idei, XV. PanyolaFeszt. Két színpadon, több portán megannyi kulturális eseménnyel várják a fesztiválozókat. Palaj-party a Tisza-parton a Csipkés együttessel, Folkudvar, kerékpártúra, íjászbemutató, autós mozi gyerkőcöknek és kézműves utca színesíti többek között a rendezvényt.

Néhány nap és megnyitja kapuit a XV. PanyolaFeszt. A többhónapos előkészület nagyon sok teendőt adott a szervezőknek, hogy a Magyar Fesztivál Szövetség által is minősített esemény ismét sok felejthetetlen élményt és számos kulturális csemegét kínáljon az érdeklődőknek. Az idei év megannyi zenei kínálattal várja a kikapcsolódni vágyókat, hogy minél kellemesebben tölthessék az idejüket a természeti értékekben gazdag vidéken. A változatos zenei kínálat mellett számos színházi produkciót is láthatnak a nézők. Csákányi Eszter és Cseh Tamás estje a Levendula portán ígér kellemes környezetben remek élményt a vendégeknek. A Széles Gyula Kézműves- és Kiállító Ház Folkudvarán népzenei és táncelőadás kíséretében fogyaszthatnak ízletes szatmári ételeket a kíváncsiskodók, miközben az interaktív kiállítóházban megcsodálhatják a megyei értéktárba beválasztott Hagyományőrző farsang különleges tárgyi emlékeit.

A sport kedvelői kerékpárra pattanva fedezhetik fel Szatmár lenyűgöző természeti kincseit, a középkori templomokat. Bringákat a településen bérelhetnek. A Pet Kupa csapatának indulását is megnézhetik a Tisza-parton szombat reggel a fesztiválozók. Lesz lovas- és íjászbemutató a Szamos-parton, egészségsátor, kézművesek utcája és kerámiabemutató, ahol Szabó Kata keramikus gyönyörű egyedi panyolai szilkét formál. Számos lekváros különlegességet is kóstolhatnak az ínyencek, hiszen idén a panyolai szilvás étel is felkerült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár listájára. Szervezett vezetett túrán megismerhetik a Panyolium aszaló manufaktúra és a Panyolai Szilvórium Zrt. üzemeit.

Kiváló zenei koncertekkel is kedveskednek a rendezők, többek között a Bordó Sárkány exkluzív lemezbemutatója szórakoztatja a közönséget. Itt lesz még a Bohemian Betyars, Dánielfy Gergő és az Utazók, a Chatcha Lab, a Hajdú Táncegyüttes és a Dobroda zenekar, Holland Marcsi Bandája, a Nagyecsedi Verbunk, a Pankastic!, a Szatmári Alapfokú Művészeti Iskola citerásai, a Szeder... A Pulyasarok Diófás játszóterén a Magyar Hagyományőrző Faművesek, a Csupa-Csoda Vándorjátszótér, a Vojtina- és a Tintaló Társulás bábszínháza nyújt vidám perceket. A református templom szintén kitárja ajtaját.

A fesztivál ideje alatt Pótor Mirjam kiállítása látható, szombaton pedig Áfra János író-olvasó találkozójára várják a látogatókat. A fesztivál ünnepi istentisztelettel zárul vasárnap, ahol újabb tehetséges fiatal mutatkozik be: Muhari Eszter klasszikus komolyzenei zongorajátékával varázsolja el a helyieket és a vendégeket.

- FrissMédia -