AKTUÁLIS
#Ricsaj-bicaj
Vízen és szárazföldön - hatodik Bicaj-ricsaj
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság évről évre Nyíregyházán, a Kis Vakond Gyermektáborban rendezi meg a Bicaj-ricsaj közlekedési csapatverseny országos döntőjét.

A ma kezdődő és két napig tartó versenyen az egész ország területéről 40 diák 10 csapatban vesz részt. A megmérettetés célja a gyerekek közlekedésbiztonságának fokozása, közlekedési ismeretük bővítése, valamint kerékpáros ügyességi tudásuk fejlesztése. A nyíregyházi döntőre az országosan meghirdetett „házi” versenyekből kerültek ki a legjobbak a kétnapos döntőbe. Ezeken versenyeken az általános iskolásoknak komplex- és projektfeladatokat kellett megoldaniuk. Egy debreceni és egy kiskunfélegyházi általános iskola diákjai minden évben sikeresen vesznek részt évről évre ezeken a megmeríttetéseken.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy minél kevesebb gyermekbaleset történjen, és az ilyen versenyek motiválják a közlekedő lurkókat a közlekedési szabályok betartásra -minden lehetőséget meg kell ragadni a gyermekek, fiatal felnőttek bevonásra az ilyen versenyekbe – mondja dr. Hudák Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány helyettese, majd hozzáteszi: "Ez a verseny nem vérre megy... most, de amikor kint vannak az utcán, akkor lehet, hogy vérre menne - ezt szeretnénk elkerülni."

A teljesítendő feladatok között elméleti és gyakorlati versenyszámok szerepeltek, illetve a játékos, szórakoztató feladatokkal színesítették a megmérettetést. És talán nem mindennapi feladat, de életünk szerves része, hogy vannak olyan embertársaink, akik bizony valamilyen oknál fogva tolószékkel közlekedve válnak szerves részeseivé a gyalogos forgalomnak. Hogy a diákok megértsék és ezáltal esetleg figyelmeztető jelként is értékelve, elfogadóbbá váljanak, az egyik feladatot ennek jegyében találták ki a szakemberek: a diákok beültek egy tolószékbe és a kijelölt akadálypályán végig kellett gurulniuk. Az arcokat látva sokan megdöbbentek, hogy nem is olyan egyszerű ez a feladat.

Ebben az évben plusz meglepetés volt, hogy a Sóstói tó csónakázó részén vízibiciklis feladatot is meg kellett oldaniuk a fiataloknak.

Az első három helyezést elért csapat tagjai éremben, oklevélben, serlegben és nyereménytárgyakban részesülnek, de mint ahogyan a megnyitón mondták a szervezők, senki nem marad ajándék nélkül.