NAGYVILÁG
Külföld
#Manchester
#Szigorítás
#Tömegrendezvények
#Robbantás
Világszerte szigorítanak a tömegrendezvények biztonsági intézkedésein
A 22 halálos és 59 sebesült áldozatot követelő manchesteri robbantás után világszerte megszigorítják a kulturális és tömegrendezvények biztonsági intézkedéseit, de szakértők szerint az intézkedések nem fogják megállítani a mindenre elszánt merénylőket.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium figyelmeztetett, hogy az amerikai közönség fokozott biztonsági intézkedésekre számíthat a nyilvános rendezvényeken, a hongkongi Asia World Expo, ahol a hétfő este Manchesterben koncertet adó Ariana Grande amerikai popénekesnő a tervek szerint szeptemberben fellép, szintén javít a biztonságon. A sportrendezvények szervezői szintén fokozott figyelmet fordítanak a biztonságra. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerint “nem kell ahhoz speciális hírszerzés”, hogy feltételezzék: a szerdai stockholmi Manchester United-Ajax Amsterdam Európa Liga-döntő is támadások célpontja lehet.

Szinte lehetetlen elkerülni a terrortámadásokat

A 2005-ben a párizsi Bataclan koncertteremben és a Stade de France stadionban és más helyszíneken elkövetett, 130 emberéletet kioltó összehangolt merényletek óta szükségállapot van érvényben Franciaországban, katonák ezrei járőröznek a turisták által látogatott helyszínek, kormányépületek és rendezvények védelmére. Ez azonban nem tudta megállítani az országban azóta elkövetett merényleteket – például a tavaly július 14-i nizzai teherautós támadást -, amelyek elkövetői “magányos farkasok” voltak – mutatott rá a Reuters.

“Tegyünk bármit – és ez a világ egyik legjobbjának számító brit felderítésre is vonatkozik – az nem fogja megakadályozni a hasonló incidenseket” – mondta Jean-Charles Brisard, a Terrorellenes Elemző Központ (CAT) nevű európai agytröszt elnöke a Reutersnek. “Alkalmazhatunk periméter-védelmet, beépíthetünk biztonsági kapukat, és annyi ellenőrzést, amennyit csak akarunk, ez nem fog azon változtatni, hogy egy eltökélt magányos merénylő elköveti a tettét, ha előbb el nem fogják” – tette hozzá.

Az AFP által megkérdezett szakértők is felhívják a figyelmet, hogy a tömegrendezvények helyszínei “sérülékenyek” egy “gondosan előkészített merénylettel szemben.

Fokozott ellenőrzések, mérsékelt sikerek

A Manchester Arénában egy könnyűzenei koncert végén annak ellenére robbantottak, hogy a Bataclanban elkövetett támadás után Nagy-Britannia-szerte megszigorították a koncerttermek biztonsági intézkedéseit.

Tierry Theodori, egy lyoni koncertterem tulajdonosa az RTL rádióban felhívta a figyelmet arra, hogy Franciaországban már jelentősen fokozták a nézők ellenőrzését, kiképezték az incidensek megakadályozására a személyzetet, de erre csak a rendezvények helyszínén van lehetőség, azon kívül már törvényellenes.

Kedden még nem lehetett tudni, hány ellenőrzésen esett át az elkövető, míg bejutott a rendezvényközpont előcsarnokába, ahol a rendőrség szerint a robbantás történt.

A merénylet “jól mutatja, mennyire sérülékenyek az ilyen tömegrendezvények – jelen esetben 21 ezren voltak a koncerten – a koncerttermek által hozott biztonsági intézkedések ellenére” – hangsúlyozta Otso Iho, a Jane’s agytröszt elemzője.

Nem volt szigorú ellenőrzés a manchesteri koncert helyszínén

A Manchester Arena honlapja szerint a robbanás a koncerttermen kívül, nyilvános helyen történt, amikor a nézők távoztak. Az egyik néző, Chris Pawley a Fox News amerikai televíziónak nyilatkozva kifogásolta a biztonsági intézkedéseket: más koncertektől eltérően, ahol néha megmotozzák a nézőket, vagy kirakatják velük, ami a zsebükben van, itt semmilyen hasonló ellenőrzés nem történt.

Kit Nicholl, a Jane’s biztonsági szakértője szerint “több jel arra mutat, hogy a támadást gondosan kitervelték és feltehetően egynél több személy érintett benne”. ”A merénylő elhelyezkedése a zárt helyen a lehető legtöbb áldozatot kiváltó detonáció pillanatában, úgy, hogy ki lehessen játszani a biztonsági intézkedéseket, arra enged következtetni, hogy az akciót valószínűleg gondosan megtervezhették” – mondta Nicholl, aki szerint az elkövetőnek voltak társai.

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy az alapos tervezésre utal az is, hogy a 2005-ben elkövetett londoni négyes merénylet után Nagy-Britanniában bevezetett, a pokolgépek előállításához szükséges anyagok vásárlásának a megakadályozását célzó intézkedések ellenére az elkövetőnek sikerült működő házilagos robbanószerkezetet előállítania.

Forrás: hirado.hu

-Friss Média-