SPORT
Világbajnokságra készül a Török - Péter páros Leveleken
Három éve számoltunk be először a leveleki vitorlás táborról, ahol Török Zsigmond és Péter László megismerkedtek a vitorlázás alapjaival. Az azóta eltelt évek alatt a barátságból versenysport lett és ebben az évben már az olaszországi világbajnokságra készülnek. Előtte a balatoni hullámlovasok közt mérettetik meg magukat a szabolcsi srácok.

A tábor résztvevői a leveleki tó több száz hektáros vizén festői környezetben immáron harmadik éve ismerkedhetnek a vitorlázással alapjaival. Az öt nap csak erre elég, de vannak olyanok, mint a tizenéves Török Zsigmond és Péter László, akik tovább léptek, és az életük szerves részévé vált a vitorlázás.


A csapatban Zsigmond a fiatalabb a maga 11 évével. Szerényen sorolja az eddigi versenyeiket, merthogy a második évben már országos és európai versenyre is neveztek és kisebb-nagyobb sikereket értek el. Bár futamgyőzelmet nem szereztek, de egy forduló erejéig a balatoni srácoknak már megmutatták, hogy mire képes két messziről jött szabolcsi legény. Heti két edzés, edzőtáborok, gyakorlás áll mögöttük - sorolja a 12 éves Péter László, a csapat idősebb tagja.

A srácok nem feledkeztek meg azokról, akik nélkül nem jutottak volna el eddig. Sorolják a neveket: Náray Richárd, Majoros Beáta, Joó Kristóf, Virgó Richard valamint Kardos Szabolcs, akik jelentős versenyeredményeket értek el az évek folyamán és az alapokat adták a kezdetekhez a fiataloknak.

Hátránnyal indulnak, de leküzdik - mondja a páros, miközben a fiúk éppen a borulások esetén szükséges teendőket gyakorolják be, lépésről lépésre. A balatoni szél a „minőségi”. Itt, Leveleken a tónál található a szigetek miatt más a szél.

Zsigmond meséli, hogy az első borulás egy kicsit megrémisztette, de Joó Kristóf oktató segített nekik megérteni a borulás mechanizmusát és elsajátítani a technikát a vitorlás visszafordításra. De a legfontosabbat is ő tanította meg nekik: „a vízen csak magadra és a csapattársadra számíthatsz.”

Laci egyébként azt mondja, hogy ez a sport arra is jó, hogy „ne legyen nagy arcuk” - miközben fegyelemre, koncentrálásra, higgadtságra tanít.

Ez a hajóosztály 18 éves korig tart - avat be minket Zsigmond apukája, Török László, aki „személyi” edzője a srácoknak. Ez a korosztály s a hajóosztály arra jó, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek az ifjú versenyzők. Ezekből a versenyekből minél többet kell teljesíteni, élvezni a vizet, a vitorlázás szépségét. Ezek az évek döntik el, hogy mennyi az elszántság, a tehetség és az akaraterő a fiatal versenyzőkben. Joó Kristóf, akit a srácok említettek, egyébként olimpia kerettag vitorlázó. Ő azt tanította a srácoknak, hogy vagányak legyenek – jegyzi meg Laci a beszélgetés folyamán. Gyakorlatilag neki köszönhető például, hogy az Európa Kupa gyakorló futamán a második helyet szerezte meg a Török-Péter csapat- nem kis meglepetést okozva több nagy hírű versenyző párosnak.

A következő verseny nagy lényege, hogy stratégiában, taktikában, helyezkedésben mit tudnak majd felmutatni.

Mások is fantáziát látnak a két szabolcsi legényben, hisz három év után bejelentkezett a Tiszántúli Takarék Szövetkezet szponzorként, de megtalálható a támogatók között a Bátor patika és természetesen a szülők, akik nélkül mit sem érne az egész.

- FrissMédia -