KÉK FÉNY
Víg özvegy akart lenni az újkenézi nő
Harmadszori nekifutásra sem tudta megtartani az előkészítő ülést a kisvárdai bíróság, mivel a terheltet - akit kapcsolati erőszakkal vádol a kisvárdai ügyészség -, a rendőrök nem találták a lakcímén. Az ötvenes éveiben járó alacsony, törékeny asszony többször el akarta tenni a férjét láb alól.

A mára kitűzött előkészítő tárgyalásra már másodszor rendelte el az ügyben eljáró bíró a terhelt elővezetését, hisz a szabályos idézés ellenére a terhelt, aki szabadlábon védekezik, nem jelent meg az első tárgyalásán. A második tárgyalást is elhalasztotta a bíró, szintén a vádlott távolmaradása miatt – nem találták akkor sem és a harmadik alkalommal sem a terheltet.

A testi sértés és kapcsolati erőszak miatt szinte visszajáró újkenézi L-né többször megakarta ölné férjét, de ennek ellenére a férfi minduntalan megbocsátott neki. Erre hivatkozik a víg özvegy-jelölt, amikor nem jelenik meg a tárgyaláson.

Most is ez ad neki hivatkozási alapot. Férje megbocsátott neki, annak ellenére, hogy legutóbb alvás közben baltával akarta agyoncsapni, miközben azt kiabálta: „ víg özvegy akarok lenni, most meg fogsz dögleni!”

Nem előzmények nélküli

Tavaly november 18-án szóváltást követően egy ásó élével ütött a férje fejének irányába. Az ütés következtében a férfi fülkagylója megsérült, sebészeti eljárást igényelt - így volt kinek megbocsátani. Az ásós támadást rendszeres verbális „meg foglak ölni” fenyegetés követte, egészen a december 11-i baltás támadásig.

Amikor is éjjel egy balta élével az ágyban fekvő férfi felé csapott a feleség. A sértett, észlelve a vádlott szándékát, egy széket maga elé tartva kivédte az ütést. Mindennek ellenére a férj ismét megbocsátott feleségének.

Az egyébként szellemi képességeiben enyhén korlátozott L-né rendszeresen összetűzésbe kerül a törvénnyel, jellemzően olyan erőszakos cselekmények miatt, melyeket férje sérelmére követett el.

A bíróság negyedik alkalommal fut majd neki az előkészítő ülésnek december 9-én, amikorra ismét elrendelte a nő rendőri elvezetését. Ha akkor sem járnak sikerrel, a büntető eljárás szerint lehetősége nyílik a bíróságnak a vádlott nélkül lefolytatni a bizonyítási eljárást, majd ítéletet hozni.

Mivel a kapcsolati erőszak közvádas eljárás, a sértett megbocsátása a büntetés kiszabásánál lehet enyhítő körülmény, az eljárást le kell folytatni. A büntetési plafon ebben az esetben egyébként három év börtön lehet.

Egyébként a kapcsolati erőszak bűncselekménye csak 2018 július elsejétől létezik a Büntető Törvénykönyvben. Megyénkben jelenleg négy ilyen eset van folyamatban, ebből három vádlott férfi, egy pedig a cikkünkben szereplő asszony.

- FrissMédia -