KÉK FÉNY
Vérfertőzés: ikrekkel volt terhes az öngyilkos nő
A Nyírbátori Járásbíróság előkészítő ülés keretében ítéletet hirdetett a nyirpilisi vérfertőzés miatt megvádolt többszörös elitélt ügyében. A férfi féltestvérével több éven keresztül folytatott szexuális kapcsolatot, melyből két gyermek született. A bíróság jogerős ítéletében 10 hónap börtönre ítélte a terheltet.

A bíróság a mai előkészítő ülést zárttá tette, azaz a sajtó képviselője nem lehet jelen az ülésen. Az elején még az is kétséges volt, hogy az ügy első fokon lezárható-e, hiszen annak ellenére, hogy a genetikus szakértő megállapította, hogy a két gyermek vér szerinti apja a vádlott, ezt a tényt ő mindvégig tagadta. Végül a kirendelt ügyvédjével egyeztetve a vádirattal egyezően ismerte be tettét a nyírpilisi férfi.

Az ítéleti tényállás folytatólagosan elkövetett vérfertőzést tartalmazott, ami egyező a vádirattal. A bűnös kapcsolatból két gyermek született. Ezért a bíró 10 hónap szabadságvesztésre ítélte és egy évre a közügyek gyakorlásától is megfosztotta a terheltet. A szabadságvesztés végrehajtási fokozata börtön. Az egyébként emberölés kísérletének gyanújával fogvatartott férfinek 1,6 millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

A vádlottat 6 éve engedték ki a fegyházból, ahol 17 évet ült, mivel a kétezres évek elején 500 forintért megölt egy helyi idős nőt. 2022 júliusában az apját akarta megölni, miután számon kérték rajta a féltestvére halálát, aki önkezével vetett véget az életének.

A nő és vádlott anyai ágon voltak testvérek és egy párt alkottak. Született két közös gyermekük is. A Nyírbátori Rendőrkapitányság pont emiatt, vérfertőzés gyanújával indított eljárást 2022 nyarán. Az eljárás során mindketten tagadták, hogy a két leánygyermek vérfertőző kapcsolatból fogant. A nyomozók genetikai vizsgálatot rendeltek el. A lányok édesanyját a gyermekvédelmi hálózat szakemberei is fogadták: elmondák neki, hogy ha bebizonyosodik a vérfertőzés, a gyerekeket gondozásba fogják venni. Ezt nem bírta feldolgozni a testvérénél 20 évvel fiatalabb nő és 2022. júliusában felakasztotta magát a padláson. A halálakor ikrekkel volt terhes. Bár a vádirat nem tartalmazza, ez nem volt a vád tárgya, de nagy valószínűséggel az ikrek is a bűnös kapcsolatból fogantak.

Az emberölés kísérlete miatt folyamatban lévő nyomozás alapján megalapozott gyanú szerint a gyanúsított férfi 2022. július 26-án észlelte, hogy élettársa öngyilkosságot követett el lakásukban. Ekkor segítségül hívta az asszony nevelőapját, hogy segítsen neki újraéleszteni élettársát, de nem jártak eredménnyel. A két férfi veszekedni kezdett, majd a nevelőapa otthonába távozott a helyszínről. Ezt követően a gyanúsított magához vett egy baltát és bement a sértett udvarára, életveszélyesen megfenyegette, majd a nála lévő baltával kétszer fejbe vágta a férfit. Ezután a gyanúsított elmenekült a helyszínről, 2022. július 27-én elfogatóparancs alapján kapták el a rendőrök.

- FrissMédia -