AKTUÁLIS
Végre rugalmas a futópálya! - hiánypótló fejlesztés Kisvárdán
Kisvárda ikonikus parkjában, a tó körül immáron több mint 400 méter hosszú rekortán futópálya várja a mozgás szerelmeseit. A beruházás mintegy 20 millió forintból valósult meg, a borítást aszfalt és műanyag keverékéből készítették. Ruganyos, kétségkívül kellemes rajta futni.

A futás, a rendszeres testmozgás jótékony hatásait nem kell bemutatni. A futás által nő az energiaszint, csökken a stressz, futni felszabadító, felfrissítő érzés.

Futni sok helyen lehet, de a parkokon, zöldfelületeken túl immáron Kisvárdán is van rekortán futópályája, amely része a tavasszal átadott várjátszótérnek, így futáson kívül akár családi sportprogramot is tervezhetünk oda.

A város vezetője, Leleszi Tibor karácsonyi ajándékként adta át a város lakosságának a 470 méter hosszú, egykörös rekortán futópályát.

A térség országgyűlési képviselője, Seszták Miklós kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy a város hiánypótló beruházáson van túl. Elmondta, hogy a pálya a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. jóvoltából, mintegy 20 millió forintból készült el. A képviselő rámutatott arra, hogy ilyen környezetben tehet az ember a legtöbbet az egészségéért.

Az ünnepélyes átadón az aprónép nagy örömére a Mikulás is futott egy kört, és persze Kisvárda sportólói, futói sem maradtak otthon.

Aki valaha kicsit is kapcsolatba került az atlétika világával, az bizonyára hallotta már a rekortán kifejezést. Tudjuk, hogy az atléták sokkal jobban szeretik ezt, mint a salakot, és úgy tűnik, jobb eredmények is születnek rajta – bár ez a sportolók felkészültségétől azóta sem független. De mi is pontosan ez a titokzatos hangzású anyag, ami a kezdeti salakvörös szín mellett ma már zöld, fekete, szivárványszínű, sőt kék is lehet.

A rekortán szó az 1972-es müncheni olimpián használt RekortanTM márkanevű, helyszínen öntött, gumigranulátumból és poliuretánból készült sportpályaburkolat révén került be a köznyelvbe. A Rekortan eredetileg tehát egy márkanév volt de az olimpiai közvetítések során olyan masszívan sikerült beágyaznia magát a köztudatba, hogy „köznevesült” (hasonlóan a Cellux ragasztószalaghoz vagy a Stihl fűrészhez), és minden szintetikus atlétikapálya szinonimájává vált a magyar nyelvben.

- FrissMédia -