NAGYVILÁG
Belföld
Véget ért az első világháborús centenáriumi megemlékezéssorozat
Félteni és őrizni kell nemzeti szuverenitásunkat, mert helyettünk mások nekünk jó döntést nem tudnak hozni - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán, az első világháborús centenáriumi megemlékezéssorozat online záróeseményén.

Rétvári Bence emlékeztetett: Magyarországnak nem volt érdeke, tehát ellenezte is, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzenjen Szerbiának, ami aztán kirobbantotta az első világháborút. A monarchián belül azonban "nem volt lehetősége" a magyar nemzeti érdek érvényesítésére. "Ez utána a legnagyobb nemzeti sorstragédiánk egyikét, a trianoni békediktátumot okozta" - fűzte hozzá.

Közölte: Magyarországot sokkal nagyobb arányban büntették a győztes hatalmak, mint más veszteseket, amelyek egységesek voltak és időben ki tudtak állni a nemzeti érdekükért. Magyarországon eközben a "gyengekezű Károlyi-kormány" a hadsereg lefegyverzésével volt elfoglalva, a kommunista Tanácsköztársaság pedig szalonképtelenné tette az országot - fogalmazott.

- MTI -