KÖZÉRDEKŰ
Agrár
​Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák
Az április második felében és május első napjaiban tapasztalható időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését az országban, a tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évben - közölte az Agrárminisztérium vasárnap az MTI-vel.

A közlemény idézi Nagy István agrárminisztert, aki szerint a vetések, a talajmunkák és a tápanyagutánpótlás a szokásosnál hűvösebb időjárás ellenére is nagyobb csúszások nélkül elkészültek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara május 11-i jelentése szerint az összes fontos tavaszi vetésű növény, így a kukorica, a napraforgó, a szója, a tavaszi árpa, a zab, a cukorrépa, a burgonya, a borsó vetése befejeződött. A vetések a növényfajoknál 90 százalék felett állnak, tehát napokon belül végezhetnek a gazdák a még fennmaradó területekkel - tette hozzá a tárcavezető.

A tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica 1 millió 50 ezer hektáron, a napraforgó csaknem 700 ezer, a szója pedig 61 ezer hektáron kerülhet a földbe. Ezek a vetésterületek lényegesen magasabbak az elmúlt egy, illetve öt év átlagértékeinél, ami az orosz-ukrán konfliktus következtében kialakult bizonytalan helyzetben megnyugtatást jelenthet a piac számára - emelte ki Nagy István.

Az őszi vetésű gabonáknál az április végi, május eleji csapadéknak köszönhetően javultak a kilátások, de a növények megfelelő fejlődéséhez további esőre lenne szükség a következő hetekben. A tavaly novembertől idén áprilisig uralkodó szárazság hatása az őszi vetésű állományok közül leginkább a repce esetében látható, amelynek idén a szokásosnál alacsonyabb a vetésterülete is.

Nagy István hozzátette, a tavaszi munkák jelenlegi tempóját nézve a termelők időben és megfelelő minőségben be tudták fejezni a tavaszi vetéseket, a logisztikai fennakadások ellenére az állományok tápanyagutánpótlása is sikeresen megtörtént.

Az idei termést eddig nem veszélyezteti semmi - közölte az Agrárminisztérium.

-MTI-