KÉK FÉNY
#gyakorlat
#tűzoltók
Védőruhában a vízben - fő a biztonság
Hétfőn a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola mélygarázsába és uszodájába szervezett gyakorlatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a nyíregyházi hivatásos tűzoltóknak, amelyen az R13-as védőruha vízben való használatát is tesztelték.

A veszélyes anyagok jelenlétében történő beavatkozást gyakorolták a nyíregyházi hivatásos tűzoltók. A feltételezés szerint az intézmény mélygarázsában tárolt uszodai fertőtlenítő anyagok megsérültek és klórgáz keletkezett, amely bejutott az uszoda légterébe is.

A tűzoltók gázvédőruhában és védősugár fedezete mellett, teljes légzésvédelemben keresték meg a feltételezett baleset forrását és közömbösítették a felszabaduló gázokat.

Hasonló esetek a valóságban ritkán fordulnak elő, de nem példa nélküliek, hiszen legutóbb tavaly novemberben Nyíregyházán kilencen szenvedtek klórgázmérgezést az egyik városi uszodában, ahol az egyik helyiségben véletlenül hypót és kénsavat öntöttek össze, ekkor szabadult fel a mérgező gáz. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársai éppen emiatt azon szolgálati csoportoknak is gyakorlati képzést szerveznek, amelyek nem vettek részt a beavatkozásnál. A hétfői gyakorlaton az állomány az R13-as védőruha vízben történő használatát is gyakorolta.

- FrissMédia -