PUZZLE
#óraátállítás
Vasárnap hajnalban óraátállítás, több vonatot érint az óratekerés
A téli időszámítás vasárnap kezdődik, amikor hajnali három órakor az órákat hajnali kettőre állítják vissza. A MÁV már bejelentette, hogy ez mennyiben módosítja az aznapi menetrendet.

A Nyugati pályaudvarról a hajnali órákban Szobra és Szolnokra induló vonat a nyári időszámítás szerint közlekedik a teljes vonalon. Míg a Nyugati pályaudvarról hajnali kettő óra után induló vonatok már a téli időszámítás szerint indulnak.

Néhány nemzetközi vonatot a külföldi vasúthálózaton ér majd az óraátállítás. Ezek az IC 407-es és IC 406-os számú Corona, az IC 473-as és az IC 472-es számú Ister, az EN 462-es és az EN 463-as számú Kálmán Imre, az nj 466-os és az nj 467-os számú Wiener Walzer, az EN 476-os és az EN 477-es számú Metropol – berlini és varsói vonatrész kocsijait továbbító – vonatok.

Az óraátállítás időpontja mindig vasárnap ra esik, de más és más napra. A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart.

Az EU-ban is komoly vita tárgya az óraátállítás kérdése. Most úgy néz ki, hogy 2021-ben az uniós országok eldönthetik: a nyári, vagy az téli időszámításhoz kapcsolódnak majd. Állítólag mi maradnánk a nyáriban. A Magyar Alvás Szövetség például küzd az állandó óraátállítás ellen. Közleményük sajnálkozik a halogatás miatt. Azt írják, hogy a világjárvány jelentős mértékben megváltoztatta az emberek napi életmódját, és a negatív hatások nem kímélték az alvási szokásokat sem: kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszunk.