AKTUÁLIS
Városnap - a 21. század Magyarországa Nagyhalász
1993 októberében kapott városi rangot Nagyhalász. Az azóta eltelt 26 év alatt nagyközségből igazi pezsgő kisváros lett. A település fejlődése az elmúlt 10 évbe dinamikus pályára állt. Az évforduló alkalmat ad évről évre arra, hogy a kisváros elismeréseket adjon át azoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a köz érdekében.

Nagyhalász megyénk legrégebbi településeinek egyike, mintegy 5 600-an élik itt dolgos mindennapjaikat.

Orosz Károly polgármester beszédében úgy fogalmazott, hogy az elmúlt ciklus csakúgy, mint az elmúlt évtized számos változást, sok-sok fejlődést hozott a város életében is. „A kiegyensúlyozott gazdálkodásnak és a sikeres pályázatoknak köszönhetően sokat haladtunk előre, különösen az elmúlt kilenc évben” – fogalmazott.

A várossá válás ténye inspirálta vezetést, erőt merítettek őseik példájából. Az előretekintés, a gondos tervezés és a pályázati források megtöbbszörözték lehetőségeiket, melyeket - úgy érzi - eredményesen használtak ki – mondta Orosz Károly.

A település vezetője a jövőről is szólt: a fejlesztésekben nincs megállás, hisz számos sikeres pályázat van. Fejlesztik a közterületeket, kondi és játszóterek épülnek. A középületek, intézmények energetikai korszerűsítése is folytatódik - sorolta.

Megépül a kézilabda-csarnok, mely egyedülálló lesz a környéken, ezzel tovább növeli Nagyhalász szerepét a környező települések között - mondta beszédében a polgármester.

Dr. Seszták Miklós kormánymegbízott, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője köszöntőjében rámutatott, hogy az elmúlt kilenc évben megszépült, megújult a település. A képviselő kifejtette, hogy a város a helyes irányt, a fejlődést választotta októberben. Nagyhalász bölcsen, határozottan döntött.

A képviselő szavai szerint ebben a zűrzavaros időszakban az a stabilitás, amit a folytonosság jelent, arra predesztinálja Nagyhalászt, hogy az elkövetkező öt évben is egy virágzó, fejlesztésekkel teli kisváros legyen. Köszönet illeti mindazokat, akik az elmúlt öt évben Nagyhalászért dolgoztak – mondta a képviselő, kiemelve, hogy jó látni az összefogást… ez az igazi közösség, ez a 21. század Magyarországa, ez Nagyhalász.

A városnapi ünnepségen együttműködési megállapodást írt alá Nagyhalász és a szlovákiai Őrös polgármestere, ezzel hivatalossá téve települések közti gyümölcsöző kapcsolatot, erősítve az együttműködést a külhoni magyarsággal.

A városnap alkalmából adták át a 2008-ban alapított Kállay András-díjat, amit Dohanics László történész, a Kállay Gyűjtemény vezetője nyújtott át Pinke Maja Lilla 8. g osztályos tanulónak.

Nagyhalász város képviselő-testülete dr. Táriné dr. Makó Ilona és dr. Földi István címzetes főorvosoknak Nagyhalász város egészségügyében végzett áldozatos, önzetlen munkájukért Városnapi emléklapot adományozott.

Nagyhalász közbiztonságáért hosszú ideje végzett, áldozatos munkája elismeréséért emléklapot kaptak Székely Richárd, Vajóczki Róbert, Veres Zsolt rendőrök.

Ebben az évben a „Tiszta udvar, rendes ház” emléktáblát Gégény Sándorné nagyhalászi lakos vehette át.

25 önkéntes tűzoltó emléklapot vehetett át a nyári viharkárok felszámolásában nyújtott kiemelkedő teljesítményéért.

A díjakat Seszták Miklós, valamint Orosz Károly adták át.

Az ünnepség végén a Rétköz néptáncegyüttes moldvai csángó táncokat adott elő.

- FrissMédia -