AKTUÁLIS
Városi kitüntetés és 18 dicséretes dolgozó Kisvárdán
A Délibáb Alapfokú Művészeti Iskola Anastasia nevű, lány-formációs csapatának bécsi keringőjével kezdődött a szociális munka napja alkalmából tartott városi ünnepség Kisvárdán.

November 12-e világszerte, így hazánkban is a szociális munka napja, amikor azoknak a szakembereknek mondhatunk köszönetet, és azokat ünnepelhetjük az év egy napján, akik az elesettekért, kirekesztettekért, támogatásra és segítségre szorulókért dolgoznak és munkájukat felelősségteljesen, áldozatkészen és nagy szakmai alázattal végzik. Az áldozatos munkának pedig szemmel látható, érezhető és értékteremtő eredménye van, amit a közösség is elismer. Ezt tették november 13-án délután Kisvárdán is, amikor köszöntötték a szociális dolgozókat, és városi kitüntetést, munkáltatói dicséreteket adtak át.

„Ha boldogok akartok lenni, tegyetek másokat boldoggá!” - idézett ünnepi köszöntőjében Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, hozzátéve: „Ez a mondat tömören ma is összefoglalja, mi is a lényege ennek a néha cseppet sem könnyű, de nagyon önzetlen és sok örömet adó hivatásnak. A szociális ágazatban dolgozók munkája „szeretetszolgálat”, amelynek középpontjában a segítségre szoruló, szeretetre vágyó ember áll. Köszönöm mindazoknak a munkáját városunkban, akik nemcsak a jóságukról, szeretetükről tesznek tanúbizonyságot nap mint nap, hanem arról is, hogy hivatásszerűen is lehet odaadóan, mindenki iránt szeretettel és jósággal fordulva segítséget nyújtani azoknak, akik nálunk nehezebb helyzetben vannak. A szociális területen dolgozók a bajra nem pirulákat adnak, hanem testi és lelki segítséget nyújtanak minden rászorulónak – és teszik ezt felelősségteljesen, áldozatkészen és nagy szakmai alázattal.” - fogalmazott a polgármester.

Évek óta hagyomány már, hogy a Kisvárda Város Önkormányzata által alapított egyik szakmai kitüntetés, az Angyalossy Pálné díj ilyenkor, a szociális munka napján kerül átadásra. Ez a díj azoknak a magánszemélyeknek adományozható, akik Kisvárdán huzamosabb időn keresztül kiemelkedő tevékenységet folytattak és teljesítményt értek el a szociális munka területén.

Kisvárda Város Önkormányzati Képviselő-testületének döntése értelmében, 2018-ban Angyalossy Pálné Díjas: a Megoldás Közhasznú Egyesület elnöke, MAXIMOVITS IBOLYA.

Maximovits Ibolya az iskola elvégzése után az egészségügyben kezdett dolgozni a kisvárdai kórház gyermekosztályán, mely hivatás volt számára. Férje kezdeményezésére családi vállalkozásba kezdtek, hamar rájött, hogy valami hiányzik az életéből. 2004.-ben gondolt egy merészet, és létrehozta a Megoldás Közhasznú Egyesületet. A cél az volt, hogy a megyében fogyatékkal élőket és hozzátartozóikat segítse.
Mindennapi munkájában és cselekedetében az emberek iránt érzett empátia és humánum vezérli. A hozzá forduló kliensekkel és munkatársakkal segítőkész, mindig felelősséggel, a dolgozók, kliensek érdekeiket szem előtt tartva dönt. Sokszor leküzdhetetlennek tűnő akadályokkal szembenézve teszi a dolgát. Munkájában mindig megtalálja a szépséget, és kellő odaadással végzi, hiszen tudja, hogy azok az ellátottak, akiket kiszolgál, annak a közösségnek a tagjai, részei, akik között ő és családja is a mindennapjait éli. A szociális munka területén nem csak a szaktudása lényeges, hanem az emberség legalább olyan fontos. Tudását mindig fejlesztve, a jogszabályi előírásokat, utasításokat betartva, nagy szakmai tapasztalattal, rutinnal áll helyt a szakmai pályán és oldja meg szerteágazó munkaköri feladatait.
Ibolya megálmodta, megvalósította azt az ellátási formát, mellyel sérült embertársainkat komplexen tudjuk hozzásegíteni az önálló életvitelhez. Ennek érdekében támogató szolgálatot, fogyatékkal élő személyek nappali ellátását, pszichiátriai betegek nappali intézményét, közösségi pszichiátriai ellátást, illetve falu és tanyagondnoki szolgáltatást működtet a térségben, illetve Érd és környékén, 65 fő dolgozónak munkát adva. Az évek során számos szakmai képzésen, tanfolyamon vett rész inspirálva erre kollégáit is, melyet a mindennapi munka során hasznosan alkalmaz. Ibolya határozott, ugyanakkor melegszívű vezetőként olyan család-barát munkahelyet, intézményt hozott létre, mellyel nem csak az ellátottak számára jelent biztonságot ebben a rohanó, intoleráns világban, hanem dolgozói számára is. Két gyermeke van Anett és Szilárd, akiket rajongásig szeret, egyengeti fejlődésüket, tanulásukat, boldogulásukat. Büszkeséggel töltik el gyermekei sikerei. Amikor szűkebb és tágabb családjáért, munkatársaiért dolgozik, önmagát megsokszorozva adja a szeretetet és törődést. Ibolya hivatásként választotta mások segítését, tiszteletet és megbecsülést érdemel.

A Kisvárda és Térsége Szociális Szolgálat munkáltatói dicséretét: Fülep Sándorné, Illésné Horváth Éva, Olajosné Gergely Zsuzsanna, Barati Sándorné, Polyák Attiláné, Nagyné Forgács Ildikó, Kernács István Mihályné, Tótik Imre kapta.

A Megoldás Közhasznú Egyesület munkáltatói dicséretét: Kissné Uzonyi Gyöngyi, Máté Istvánné, Nagy Zoltánné, Rubóczki Mihály, Táboriné Harsányi Beáta, Nagy Istvánné kapta.

A Kisvárdai Református Egyházközség Házi Segítségnyújtó Szolgálat munkáltatói dicséretét: Szilágyi Árpádné és Rubóczki- Kerekes Mária kapta.

A Kisvárdai Görögkatolikus Egyházközség Szent György Házi Segítségnyújtó Szolgálat dicséretét: Balkó Gyöngyvér és Béres János kapta.

Az ünnepség folytatásában szakmai előadásokat hallhatott a telt házas közönség: a duális képzés bevezetéséről Dr. Szoboszlai Katalin főiskolai docens, a segítségnyújtás motivációs hátteréről Nagyné Forgács Ildikó tanácsadó, a stressz és kiégés szociális területen való jelenségéről pedig Dr. Molnár Ákos mentálhigiénikus tartott előadást.


- Friss Média -

fotók: Szabó Sándor