Ezt a receptet nagymamám hagyta rám. Készítésekor felelevenednek a gyermekkori emlékek, a fahéj illata és a vidámság. Várjuk együtt a tavaszt ezzel az isteni házi finomsággal!
Sárgabarackos gombóc
Hozzávalók a tésztához:
1 kg burgonya
30-40 dkg durumliszt vagy sima búzaliszt (amennyit felvesz a tészta)
1 tojás
1 evőkanál margarin vagy vaj
só ízlés szerint
10 dkg barna cukor
kevés olaj
fahéj
porcukor a szóráshoz
25 dkg zsemlemorzsa
sárgabarack lekvár
A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, megvárjuk, míg kihűl, krumplinyomóval vagy villával összetörjük. A kihűlt burgonyából és a lisztből rugalmas tésztát gyúrunk, kinyújtjuk 4-5 mm vastagra, négyszögeket vágunk belőle, a közepére teszünk kb. egy kávéskanál baracklekvárt, felhajtjuk mind a négy sarkát, majd összenyomjuk a tésztát, és tenyerünk közt golyóvá hengerítjük.
Lobogó sós vízben megfőzzük a gombócokat, ha feljöttek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, leszűrjük, leöblítjük.
Az olajat felforrósítjuk, beleszórjuk a zsemlemorzsát és a barna cukrot, kicsit megpirítjuk, ebbe forgatjuk a kifőtt gombócokat, aztán tálra szedjük, fahéjas porcukorral megszórjuk.
Szerző és fotó: Novák Viki