KULTÚRA
Gasztro
#sárgabarackos gombóc
Várjuk a tavaszt barackos gombóccal!
Ebben a hidegben igazi élmény egy finom sárgabarackos gombóc házi lekvárral.

Ezt a receptet nagymamám hagyta rám. Készítésekor felelevenednek a gyermekkori emlékek, a fahéj illata és a vidámság. Várjuk együtt a tavaszt ezzel az isteni házi finomsággal!

Sárgabarackos gombóc

Hozzávalók a tésztához:

1 kg burgonya

30-40 dkg durumliszt vagy sima búzaliszt (amennyit felvesz a tészta)

1 tojás

1 evőkanál margarin vagy vaj

só ízlés szerint

10 dkg barna cukor

kevés olaj

fahéj

porcukor a szóráshoz

25 dkg zsemlemorzsa

sárgabarack lekvár

A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, megvárjuk, míg kihűl, krumplinyomóval vagy villával összetörjük. A kihűlt burgonyából és a lisztből rugalmas tésztát gyúrunk, kinyújtjuk 4-5 mm vastagra, négyszögeket vágunk belőle, a közepére teszünk kb. egy kávéskanál baracklekvárt, felhajtjuk mind a négy sarkát, majd összenyomjuk a tésztát, és tenyerünk közt golyóvá hengerítjük.

Lobogó sós vízben megfőzzük a gombócokat, ha feljöttek a víz tetejére, még 1-2 percig főzzük, leszűrjük, leöblítjük.

Az olajat felforrósítjuk, beleszórjuk a zsemlemorzsát és a barna cukrot, kicsit megpirítjuk, ebbe forgatjuk a kifőtt gombócokat, aztán tálra szedjük, fahéjas porcukorral megszórjuk.

Szerző és fotó: Novák Viki