KULTÚRA
Varázslat Gávavencsellőn
​Immáron negyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Kastélykerti Színházi Esték Gávavencsellőn, a Dessewffy-kastély hangulatos kertjében.

Az alapkészletet a késő barokk stílusban épült kastély adja, amit később neobarokk stílusban egészítettek ki. A 10 hektáros parkban ritkaságnak számító ősfák magasodna, emlékeztetve a régmúlt fényűző miliőjére. Ilyen varázslatos környezetben álmodták meg az ötletgazdák a ma már megyén túl is ismert és elismert színházi estéket.

Minden évben nyáron, kéthetente utazásra hívja az önkormányzat a nagyérdeműt egy-egy színházi előadásra. Mint minden évben, most is a Pesti Művész Színház művészei kápráztatják el a közönséget. A programsorozat nyitó előadása ezúttal Ken Ludwig Eszeveszett primadonnák, avagy Nyakig a slamasztikában című darab volt.

Ken Ludwig az egyik legnépszerűbb kortárs amerikai sztárszerző. A Primadonnák című bohózata folyamán végig ott lebeg a szerző előtt a nagy előd, Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiája, amelyből a Primadonnák karaktereit kölcsönzi. Mint Shakespeare Vízkeresztjében, az önfeledt komédiázás mellett fény derül gyarló emberi tulajdonságokra, lelepleződnek álságos társadalmi viszonyok is, úgy Ken Ludwig sem hagyja bohózata nézőjét minden tanulság nélkül.

"Haldokló asszony keresi szeretteit. Irdatlan vagyon forog kockán..." – olvassa a hirdetést Leo és Jack, a két állástalan Shakespeare-színész. Agyukban máris megfogan egy ördögi gondolat. Mikor azonban kiderül, hogy a keresett rokonok tulajdonképpen nők, rögtön megtervezik, hogy nőnek adják ki magukat, végtére is színészek, a tét pedig nem csekély - ezzel veszi kezdetét a fergeteges komédia.

Ebben az évben a parkban Erzsébet királyné márvány mellszobrának állítottak emléket a különleges díszítések. Gróf Dessewffy Miklós és a fenkölt szellemű grófné a szeretett gonddal kezelt Vencsellői kastély pálma- és rózsaligetében 1912. november 3-án leplezték le Erzsébet királyné márvány mellszobrát. Az eseményen a környékről nagyon sokan érkeztek, impozáns látvány volt a keskeny talapzaton álló carrarai márvány mellszobor.

Még három előadás lesz az idén, sorrendben július 16-án a Csókos asszony- nagyzenekaros operett, augusztus 5-énpedig a Maga lesz a férjem. A nagyszüleink, dédszüleink világát megidéző történetben, a szerelemért vállalt, ártatlannak tűnő, kis hazugság végül, számtalan apró fordulat után feloldódik a megtalált boldogságban, két kereső fiatal életét összekötve. Az események szálait a komédiákból jól ismert archetípusok szövik mókásan, kedvesen, színesen, Márkus Alfréd kiváló zenéivel.

Augusztus 16-án az Asszony körbejár (kézről kézre) című darabot láthatják. Veszélyes szerkezet egy gramofon. Alcide Chanal éppen üzenetet rögzít vele, hogy távol élő húgának esküvői gratulációt küldjön, de bekapcsolva felejti a felvevőt. Így azt is visszahallgatja később, amint felesége megbeszéli az esti randevút gyerekkori barátjával, Émile Renaux-szal. Rajtaütés, rendőrség, ökölharc. Dominóként borulnak a házasságok, kézről kézre járnak az asszonyok és nincs megállás, mert minden szerető unalmas zsarnokká válik, amint férj lesz belőle.

Érdemes bérletet venni, hiszen egy vacsora áráért négy feledhetetlen színházi élménnyel lesznek gazdagabbak a nézők.