Tudomány és Technika
#sms
#alvás
Van, amikor alvás közben sms-ezünk
Egy tanulmány szerint a technológia az alvási szokásokat is megváltoztatja, ami furcsa jelenségeket hoz magával.

Az Y generáció tagjainál nem ritka, hogy kezükben a telefonnal fekszenek le az ágyba, ott pedig akár az elalvás előtti utolsó pillanatig nyomogatják a kijelzőt. Másnap azonban nem emlékeznek rá, hogy üzenetet küldtek, így annak tartalmát sem tudják felidézni. A pennsylvaniai Villanova Egyetem 372 hallgatót kérdezett meg alvási szokásaikról és arról, hogy mit csinálnak elalvás előtt, hol tartják a telefonjukat, miközben alszanak.

Így fedezték fel a “sleep textinget”, azaz alvás közbeni üzenetküldést, ami a megkérdezettek 25.6 százalékával már megtörtént. Ezért az alvási problémákat és a mobiltelefont tették felelőssé. A diákok 72 százaléka nem tudta másnap, hogy üzenetet küldött álmában. A felmérés szerint főként a huszonéves korosztályt érinti a probléma, akik egyébként is kevesebbet alszanak, mint az idősebbek vagy a fiatalabbak – 6.9 órát éjjelente. Az okostelefonok az ő életükben a mindennapi élet részei és naponta 60-100 üzenetet küldenek el.

A “sleep texting” sokszor akkor jön létre, amikor a telefon rezgésére felébrednek,és automatikusan nyúlnak a készülékhez, hogy válaszoljanak, még félálomban. A sokszor összefüggéstelen szövegek másnap akár viccesen is hathatnak, és gyakran a közösségi oldalakra is felkerülnek – ha épp nem a főnöknek küldték el. Ez azonban csak ritkán fordult elő a vizsgált korosztálynál, inkább a barátoknál kötnek ki a furcsa üzenetek.