KULTÚRA
Van, aki azt hiszi, a magyarok földönkívüliek: így látnak minket a világban
Az "Így látják a magyarokat a világban” című kötet harmadik kiadása is megjelent, hogy bemutassa, mit gondolnak rólunk más nemzetek tagjai.

Külföldön járva vajon mi ugrik be elsőre más nemzetek tagjainak, ha elárjuljuk, hogy magyarok vagyunk? Erre a kérdésre kereste a választ Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas újságíró, aki már 174 országban járt. Utazásai alatt interjúkat készített, felméréseket elemzett, majd egy izgalmas, szórakoztató kiadványban összegezte a hallottakat. Az "Így látják a magyarokat a világban” című kötetnek ez már a harmadik olyan kiadása, amin lehet nagyokat nevetni, csodálkozni, vagy megbotránkozni.

A díszbemutatón Potápi Árpád államtitkár, Obrusánszky Borbála mongóliai magyar nagykövet és több más ismert személyiség, egyetemi oktató is részt vett. Az államtitkár arról is beszélt, milyen fontos, hogy a külföldön élő, vagy ott tartózkodó, dolgozó magyarok mit és hogyan tesznek, mondanak, hisz a helybeliek az ő példájukból az egész magyarságra vonatkozó következtetéseket vonnak le.

A szerző, dr. Kiss Róbert Richard könyvének bemutatóján feleségével és két hónapos kislányával, Millával jelent meg a Magyar Tudományos Akadémián. Könyvébe belelapozva pedig ezeket is megtudhatjuk magunkról:

“A vidéki magyarok ruházata olyan, mintha most léptek volna ki egy filmből vagy egy könyvből.”

Egy japán turista igy fogalmazott, amikor kéretlenül összehasonlította a pontosságára kényes japán vasútközlekedést a magyarral: „a horror vonatán ültem Magyarországon”

Ennek a nyilatkozónak még pontosítania kell történelmi ismereteit: „a mohácsi csata csak félreértés volt, a magyarok a törökök kedves rokonai"

Bekerült a kötetbe egy idehaza is ismerős vélekedés: „a hun és a magyar rokon, sőt, ugyanaz, ez nem kérdés”

A világhíres Rubik-kocka eredetéről is olvasható egy megmosolyogtató megállapítás: „a bűvös kocka ősi kínai játék, ötszáz éves”

A tömény szeszesitalok fogyasztásáról egy orosz polgártól ez hangzott el: „a magyarok puhányok, nem tudnak vodkát inni, mi, oroszok, élvezetből iszunk, a magyar azért, hogy felejtsen”

Franciaország egyik polgára a divat felől közelített a magyar néplélekhez:

"Franciaként kezdtem azt hinni, a teszkós szatyor divatcikk Magyarországon"

Zárásként álljon itt egy rajongó véleménye: „a magyarok tulajdonképpen nem is földi lények, hanem egy szuperintelligens földönkívüli faj”

A könyvet Keszler Borbála, az ELTE professzora lektorálta, a címlapra pedig egy autentikus magyar puli került.