KÉK FÉNY
Vadat emeltek kamupárt-ügyben Seres Mária és férje ellen
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azzal vádolja a házaspárt, hogy a 2014. évi országgyűlési választások alkalmával a kampánycélra kapott állami támogatásból 117 millió forintot eltulajdonított és nagyrészt magáncéljaira használt fel.

Seres Mária neve először akkor került be a köztudatba, amikor népszavazási kezdeményezést adott be az országgyűlési képviselők számla nélküli költségtérítésének megszüntetéséről. Az aláírásgyűjtés példátlan sikerrel zárult, civilként máig megdönthetetlen számú, 605 885 aláírás gyűlt össze. Egyes véleményformálók szerint a Seres - Stekler házaspár ezzel az adatbázissal alapozta meg későbbi, meglehetősen kétes politikai karrierjét.

A férj, Stekler Ottó a kilencvenes években a Magyarországi Zöld Pártot vezette. Az első pillantásra környezetvédőnek tűnő szervezet programjának sarkalatos pontja volt a magyarországi „zsidókérdés” megoldása, szimbólumaként egy birodalmi sas szolgált, jelmondata pedig a "magyar nőbe magyar magot" volt.

Seres Mária a Civil Mozgalom elnöke, az SMS (Seres Mária Szövetségesei) választási szervezet névadója és kampányarca volt.

A vádirat szerint mind a férjnek, mind a feleségnek egy-egy saját pártja volt, melyek csak formálisan működtek, a tagokat az ismerőseik közül gyűjtötték össze. 2013-ban – az egy év múlva esedékes parlamenti választásra készülve – a házaspár egy új pártot alapított, melynek vezetője egyik ismerősük lett, azonban a párt nevében meghatalmazással a férj járt el teljes körűen. Az új párt indult is a választáson, 67 egyéni jelöltet állított. Az államtól közel 300 millió forintot kapott a kampányra, az összeget a törvény szerint kizárólag kampánycélra (pl. plakátolás, rendezvénytartás, reklám) lehetett költeni. Ahogy a pénz megérkezett a párt bankszámlájára, annak egy részét a férj meghatalmazás alapján átutalta a felesége pártjának, az asszony pedig a pénz zömét továbbutalta a férje pártjának bankszámlájára.

Az átutalások jogcíme mindig kampánytevékenység volt, de ilyet a pártok nem végeztek, azt a vádlottak csak kitalálták. A pénzből a férj 75 millió forintot készpénzben felvett. A nő is vett fel készpénzt pártja bankszámlájáról, sőt Budapesten egy ingatlant is vásárolt így.

A vádlottak összesen 117 millió forintot tulajdonítottak el a kampányra kapott állami támogatásból, ennyi vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja a házaspárt, és velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak. Emellett pénzbüntetésre, továbbá a jogtalanul szerzett vagyon elkobzására is indítványt tett az ügyészség. A nyomozás során a vádlottak két ingatlanát is zár alá vette a nyomozó hatóság, így a vagyonelkobzás részben biztosítva van. Mivel a bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált pártok még ma is működnek papíron, ezért azok megszüntetését is indítványozta az ügyészség.

Most az ügyészség azzal vádolja a házaspárt, hogy a 2014-es választáshoz kapott költségvetési forrásokkal gyakorlatilag előre eltervezetten nem tudott elszámolni, ezért mintegy 117 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

- FrissMédia -