KÖZÉRDEKŰ
Pályázatok
V. Kulturális Filmek Fesztiválja Szatmárcsekén
A Nemzeti Színházban Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, a zsűri elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és Csoma Zoltán, Szatmárcseke polgármestere jelenlétében hirdette meg az V. Kulturális Filmek Fesztiválja rendezvényhez tartozó filmversenyt. Téma: „Helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében”.

A rendezvény egyik alapítója Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, aki tavalyi haláláig volt a filmverseny zsűrielnöke. Lelkesedése, nemzeti hitvallása, a magyar kultúráért tett munkája ma is erőt ad a szervezőknek és az alkotóknak egyaránt.

Azok a rövid internetes videók versenyeznek, amelyek pozitív példákkal mutatják be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét.

A legjobb filmek készítői idén több, mint 2 millió forint értékű díjat kaphatnak. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által felajánlott fődíj 800 ezer forint, a második helyezett alkotásé 400 ezer forint, a harmadik helyezett díja 250 ezer forint, illetve további, sok százezer forint összértékű különdíjat is kaphatnak az alkotók. A közönség értékelése alapján a szatmárcsekei döntőbe jutott versenyfilmekről pontozással dönt a zsűri, majd az alkotók részvételével, a végleges döntés előtt, augusztus 24-én Szatmárcsekén személyesen értékelik a filmeket.

A közönségdíj 300 ezer forint, ezt a tudositok.hu oldalon mért közösségi aktivitások alapján 2019. augusztus 3-ig legnépszerűbb videó érdemli ki.

A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, Érdemes Művész, tagjai: Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője és Kobza Miklós online média szakértő.

2018-ban a fődíjat és a hozzá járó 800 ezer forintot a „Váraljai kávézó - az élő történelem Ungváron” című filmjükért a közmédia kárpátaljai tudósítói, Kovács Géza és Vass Tamás kapták.

A rendezvény fővédnöke dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke, védnöke dr. Tilki Attila a térség országgyűlési képviselője.

A versenykiírás a tudositok.hu oldalon elérhető, pályázni 2019. június 21-ig lehet.