AKTUÁLIS
Utolsó simítások Fényeslitkén, Európa legmodernebb terminálján
Végső fázisába jutott a hatósági engedélyezést megelőzően a technológiai berendezések próbaüzeme az East-West Gate terminálon. A legmodernebb logisztikai-műszaki megoldásokat alkalmazó terminál technológiai próbái sikeresek voltak. Tálosi János vezérigazgató a Magyar Logisztikai Egyesület tagjainak mutatta be Fényeslitkén a terminál műszaki és technológiai lehetőségeit.

Már pontosan működnek az 5G-kapcsolaton keresztül a távolról, egy ultramodern operátori teremből irányítható óriásdaruk, valamint a vasúti és közúti beléptetőkapuk. A 3D-s digitális ikerterminál gyakorlatilag készen van, már valós időben távolról nyomon követhetők az ott zajló folyamatok, ami rendkívül fontos a biztonságos működtetéshez.

A termináltraktorok is megérkeztek, így már teljessé vált a darukapacitáson felüli mozgatási képesség. Megnyílt a terminál vámhivatala, a vámügynökség engedélyezése is folyamatban van.

A terminál várhatóan júniusban nyílik meg a szükséges vasúthatósági engedélyezést követően.

Tart a munkaerőfelvétel – többségében helyi munkavállalókat alkalmaznak

Már több mint hatvan munkavállaló dolgozik az EWG-n, nagy többségük helyi. Sok a jelentkező, ez is mutatja, hogy nagy szükség van a terminálra ahhoz, hogy a térség meg tudja tartani az aktív dolgozókat, a fiatalokat. Alvállalkozókon keresztül pedig további több száz helyi munkavállaló kapcsolódik be a terminálhoz kapcsolódó munkálatokba, például a 85 hektáros létesítmény kertészeti feladataiba, valamint a terminál fenntartásához - működtetéséhez szükséges munkákba.

Ezen felül lakások építését is tervezik fiataloknak, hogy minél több szakember maradjon, illetve térjen vissza a térségbe. Ezért támogatják a középfokú szakoktatást, a záhonyi szakközépiskolában két számítástechnikai labort üzemeltek be. Tervezik a tehetséges középiskolások továbbtanulásának, valamint a felsőfokú logisztikai szakemberek képzésének támogatását is.

Beruházás helyi vállalkozókkal és szakemberekkel

A beruházáson, amely több mint 40 milliárd forintból készült el, a kivitelezési munkálatok jelentős részében környékbeli vállalkozások dolgoztak. Amit csak lehetett, helyi cégekkel végeztettek el, hogy ezzel is segítsék a térség felzárkózását.

Az East-West Gate intermodális terminálról

Az ukrán-magyar határ közelében, Fényeslitkén 2021 januárjában kezdődött el az East-West Gate (EWG) intermodális terminál építése 140 hektáros – a Margitszigetnél nagyobb – területen. A teljes egészében magánberuházásból épülő, a normál és a széles vasúti nyomtáv találkozásánál található létesítmény évente akár 1 millió darab 20 lábas konténert (TEU) is tud majd kezelni, elméleti kapacitását és területét tekintve is a legnagyobb ilyen létesítmény a kontinensen. A modern kor követelményeivel, valamint az EU vasúti és klímastratégiájával összhangban a terminál működése során nagy figyelmet fordít a környezetre. A létesítmény zöldtechnológiával valósul meg, energiaellátást többek között nagy teljesítményű napelempark, valamint hőszivattyú rendszer biztosítja. A terminál területén kizárólag elektromos termináltraktorokat és e-autókat használnak majd.

- FrissMédia -