KULTÚRA
Ünnepi Könyvhét Nyíregyházán (is)
Budapesten 90., Nyíregyházán 64. alkalommal rendezik meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepét, az ünnepi könyvhetet és 18. alkalommal a gyermekkönyv-napokat.

Erre az alkalomra 168 kiadó és könyves műhely kínálatával, több mint 300 új kötettel várja a közönséget a rendezvény. Ilyenkor több kiadó is különleges kedvezményekkel csalogatja az olvasni vágyókat.

Ebben az évben nem a megszokott helyen, a Kossuth téren állították fel a nyíregyházi könyvkaput, hanem a Váci Mihály Kulturális központ melletti téren, ahol változatos programokkal, író-olvasó találkozókkal, koncertekkel készültek a szervezők. Az ünnepi könyvhét alkalmat nyújt arra, hogy az olvasni vágyók különleges keretek között találkozhassanak régi és kortárs írók, költők műveivel.

Az olvasók, az írók, a költők és a kiadók ünnepe az ünnepi könyvhét, idei jelszava: "olvasó vagyok." A könyvtárosoknak céljuk, hogy ezt minél többen mondhassák el magukról - fogalmazott a megnyitón Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi könyvtár igazgatója.

A könyvhét elődjének, a könyvnapoknak a gondolatát 1927-ben Miskolcon vetette fel Supka Géza. Az elsőt két évvel később, 1929-ben rendezték meg, azóta csak egyetlen évben, 1957-ben nem volt könyvünnep Budapesten.

Az ünnep mellett emlékezni kell a magyar irodalom pótolhatatlan veszteségeire, hisz az elmúlt egy évben többek között Kányádi Sándor, Grendel Lajos, Tandori Dezső és Térey János hagyott itt minket.

A gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriájában Dániel András A nyúl formájú kutya (Pozsonyi Pagony) című kötete kapott díjat.

A könyvsorozatok között a Helikon Zsebkönyvek, az ismeretterjesztő könyveknél a Kék könyv - A kék vércse ökológiája és megőrzése (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület), valamint az Isten/nő (Szépművészeti Múzeum, Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum) című kötet kapta az elismerést. Az év illusztrátora kategóriát Rofusz Kinga nyerte az Otthon című kötetért (Vivandra).

Áder János köztársasági elnök különdíját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által kiadott "Volt a hazának egy-két énekem" - Arany 200 című emlékkötet, Orbán Viktor miniszterelnök különdíját Sziget Kovács Viktor Az ég madarai (Corvina Kiadó) című kiadványa nyerte.

Gárdonyi Géza megfogalmazásában "Az író a fantázia orgonistája. Az ő orgonája azonban az olvasó szívében muzsikál, s az író akkor művésze ennek a hangszernek, ha csak egy-egy billentyűt érint meg."


- FrissMédia -