KULTÚRA
Ünnepe a múltnak – könyvbemutatón jártunk
A Földművelésügyi Minisztérium egyedi támogatásának köszönhetően 2015-ben Szatmári középkori templomok alcímmel jelent meg a Házadba léphetek I. kötete, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba addig bekerült szatmári középkori templomokat mutatja be. Ma a sorozat második kötete is a nagyközönség elé került, ebben Csutkai Csaba fotóművész fotói varázsolják el a tisztelt olvasót.

A 2015-ben megjelent kötet címében az első jelzőt azzal a nem titkolt szándékkal választották, hogy ha anyagi forrást tudnak biztosítani hozzá, a kiadványnak folytatása lesz. A könyv készítői okkal gondolták, hogy a megye számos tempIoma bekerül a megyei értéktárba.

Az azóta eltelt időszak alatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság a Szatmári középkori templomok megyei érték elnevezését Szatmár-beregi középkori templomokra változtatta, s ezzel egyidejűleg további öt szatmári és nyolc beregi középkori templom is bekerült e gyűjtőnév alatt a megyei értéktárba. Miközben a megye más tájegységeinek építészeti értéket képviselő templomai is részei immár az „értékes” templomok sorának. A ma bemutatott második kötet az épített örökség kategóriába 2018. december 31-ig felvett templomokat mutatja be.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke a könyvbemutatón azt mondta: Csutka Csaba a fotóival egy kicsit mindig elvarázsol. "Ezek a fotók olykor sokkal többet tudnak adni, mint ami a szövegben le van írva. Egy picit mindig hozzáadnak…, egy picit jobban, másként tudják megmutatni azt az kulturális és hitbéli örökséget, amelyet a középkori templomok képviselnek. Ezáltal kapunk teljesebb képet azokról a múltunkban rejlő csodákról, melyek a templomok köveiben ott vannak."

Csutkai Csaba fotóművész köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy ez a nap nem elsősorban a mi ünnepünk, hanem ünnepe a múltnak. Ünnepe a hitnek. Ünnepe a több száz évvel ezelőtti gondolatoknak, azoknak az embereknek, akik megálmodták erre a vidékre ezeket a templomokat, az akkor még nem gondolt értékeket. Ünnepe azoknak az embereknek, akik akkor a házunkat, az Isten házát építették meg.


A könyvet Szatmári István műemlékvédelmi szakértő, a kötet szakmai lektora mutatta be. Szavai szerint nagyon fontos, hogy ilyen kötetek létrejöjjenek, mert megmutatják, hogy hol élünk, milyen értékek vesznek minket körül. Fontos, hogy ismerjük: a közép- és nem középkori templomok milyen szakrális értékeket képviselnek.

Az eseményen fellépett a Beregdaróci Énekkar valamint a Csaronda Férfikar.

A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt HUNG-2018 pályázat teremtette meg az alapjait annak, hogy a kötet létrejöhetett.


- FrissMédia -