AKTUÁLIS
#megyei közgyűlés
#Nyíregyháza
Ülésezett a megyei közgyűlés
ASP, meggy, útfejlesztés, emlékplakett és a NAV igazgatójának beszámolója. Csak pár tétel a mai közgyűlés napirendjéből.

Kisebb közjáték részesei voltak ma a képviselők a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlésen, amikor is dr. Helmeczy László (független) bírálta a térség országgyűlési képviselőinek munkáját Pócspetri nemzeti emlékhellyé nyilvánításának ünnepségén tapasztaltak miatt. A képviselő azt sérelmezte, hogy a 70 évvel ezelőtti események emlékhelyén (a magyar kormány történelmi emlékhellyé nyilvánította Pócspetri községházát- a szerk.) a koszorúzáson már nem volt jelen senki a kormány részéről. A közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár visszautasította a vádakat, és emlékeztette a képviselőt, hogy azon az eseményen a kormány a legmagasabb szinten képviseltette magát a miniszterelnökséget vezető miniszter, dr. Gulyás Gergely személyében.

Az elnök - miután vita alakult ki arról, hogy a téma valóban napirend előtti téma-e - megvonta a szót, az olykor személyeskedő megjegyzésektől sem mentes képviselőtől. A történtek fényében Seszták figyelmeztette a képviselőket: amennyiben nem tartják be a napirend előtti felszólalások szabályait, akkor szigorítás várható.

Kiss András (KDNP) képviselő a napirend előtt arról számolt be, hogy befejező szakaszához érkezett az M3-as autópályát Nyírbátorral összekötő út felújítása, ami jelentősen megkönnyíti a térségben élő, illetve dolgozó emberek életét.

Adorján Béla (Jobbik) az Afrikai Sertés Pestis (ASP) megyei kiterjedtségére és a károsultak kártalanítására volt kíváncsi a napirend előtti felszólalásában.

A közgyűlés elnöke válaszában közölte, hogy ez nem közgyűlési hatáskör, és amíg nem tájékozódik, addig nem is tud érdemben válaszolni. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a képviselő hozzászólásaival rendszeresen kárt okoz a megye idegenforgalmának és a jobbik frakciója megítélésében is – utalva ezzel a tavalyi Szamos-szennyezéssel kapcsolatos jobbikos megnyilvánulásokra.

Csonka Bertalan (MSZP) a meggytermelők érdekében szólalt fel, mint fogalmazott, a meggy igen alacsony felvásárlási ára mintegy 10 ezer termelőt érint a megyében. Ugyanakkor ez évről évre visszatérő téma. A képviselő szavaival élve: „A meggypiac már akkor összeomlott, amikor még el sem kezdődött”.

Ezt követően a képviselők meghallgatták dr. Kazsuk Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatójának beszámolóját. Kazsuk többek közt elmondta, hogy a megyében 115 781 „működő” adózó szerepel, ami 662 fővel több, mint az ezt megelőző évben. 2017-ben 146 227 adózó fordult valamilyen üggyel a NAV ügyfélszolgálatához. Az igazgató kitért a szervezet előtt álló feladatokra is, hiszen - mint ismertette - a NAV fogja vezetni az államigazgatás számláit, ami óriási kihívás és felelősség.


Lipők Sándor (Fidesz) ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az önkormányzat számláit is a NAV fogja vezetni. Ugyanakkor elismeréssel szólt a NAV teljesítményéről, majd hozzátette, hogy az elkészített beszámoló informatív, mutatószámokkal megfelelően alátámasztott szakmai anyag volt. A többi képviselő is egyöntetűen elismerésüknek adtak hangot, kiemelve, hogy a NAV szolgáltató jellege egyre határozottabban érződik.

A képviselők döntöttek a megüresedett bizottsági helyek betöltésről, hisz’ az országgyűlési választásokon mandátumot szerzett dr. Fülöp Erik helyett Seres Magdolna ült be a jobbik frakciójába.

A bizottsági helyek elosztására Lipők Sándor frakcióvezető előzetes egyeztetés alapján tett javaslatot. Eszerint Kerekes Miklós, Ajak polgármestere ügyrendi, Filep Sándor Vásárosnamény polgármestere és Seres Magdolna, a Nemzeti– és Határmenti kapcsolatok, Földi István, Kocsord polgármestere pedig Fülöpöt váltja a Területi- és Fejlesztési bizottságban.

Ajak polgármestere lett a megyei közgyűlés ügyrendi- és pénzügyi bizottság elnöke. Kiss András a Nemzeti- és Határmenti kapcsolatok bizottságának alelnöki tisztségét is betölti.

Szilágyi János (független) miután kilépett a Jobbik frakcióból, nem volt tagja egyetlen egy bizottságnak sem, amit sérelmezett. A Közgyűlés elnöke a kialakult visszásságot orvosolandó felkérte Lipők képviselőt a helyzet normalizálásra. Lipők egyeztetés alapján a Nemzeti- és Határmenti kapcsolatok bizottságában ajánlott fel helyet, amit Szilágyi elfogadott.

A képviselőtestület egyhangúlag támogatta, hogy a június 7-10 között megtartott IV. Összevont labdajátékok Diákolimpián eredményesen versenyző csapatokat a megyei közgyűlés díszoklevélben részesítse. A döntés értelmében Díszoklevelet vehetett át a Megyeháza dísztermében a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola IV. korosztályos röplabda csapata, akik a dobogó második fokára állhattak fel; a Tiszavasvári Általános Iskola IV. korosztályos fiú kézilabda csapata, akik harmadik helyezést értek el; valamint a Pátrohai Móricz Zsigmond Általános Iskola IV. korosztályos labdarúgó csapata, akik harmadik helyezést értek el a Diákolimpián. A sportolókat Baracsi Endre a megyei közgyűlés alelnöke a megyei Diáksport - és Szabadidő Egyesület elnöke köszöntötte.