NAGYVILÁG
Külföld
​Ukrajnában megint csaknem 14 ezer fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt
Változatlanul gyors a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szerdára megint csaknem 14 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, a halálos áldozatok száma pedig már megközelítette a 11 500-at.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 13 882-vel 661 858-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 229 áldozattal 11 492-re. Eddig 307 778-an gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 342 588-ra emelkedett. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban 980 új beteget jegyeztek fel előző nap, velük az eddig igazolt fertőzöttek száma Kijevben elérte a 61 640-et, az elhunytaké pedig 23 újabb áldozattal 1173-ra nőtt.

Az elmúlt napon kimagaslóan sok, 1818 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba. A Worldometer statisztikai honlap november 24-i adatai alapján Ukrajna az új koronavírusos betegek számát tekintve már a harmadik helyre került az európai országok és a nyolcadik helyre a világ országai között - hozta nyilvánosságra szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerdán egy tévéműsorban közölte, hogy előzetes adatok szerint mintegy 34 ezer egészségügyi dolgozó mondott fel a járvány kezdete óta Ukrajnában. Napi tájékoztatóján pedig arról számolt be, hogy az elmúlt négy nap alatt több mint kétezer embert bírságoltak meg az országban, amiért nem viseltek védőmaszkot zárt nyilvános helyen.

Kormányzati körökben eközben folyamatosan felvetődik a tavaszihoz hasonló teljes zárlat bevezetésének szükségessége az országban, amit a szakorvosok közül is sokan támogatnak. Legutóbb Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter közölte kedden a Telegram üzenetküldő portálon, hogy javasolni fogja egy kéthetes teljes zárlat bevezetését a kormánynak az újévi ünnepek idejére.

-MTI-