NAGYVILÁG
Külföld
Ukrajnában már 37 ezer halottja van a koronavírusnak
Ukrajnában vasárnapra mintegy 12 ezer, a megelőző napihoz képest csaknem 5400-zal kevesebb új beteget jegyeztek fel. Az átmeneti csökkenésnek azonban általában az az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet is végeznek; az elhunytak napi száma is kevesebb volt a korábbi napokénál, a járvány tavaly márciusi kitörése óta velük együtt a halálos áldozatok száma mostanra meghaladta a 37 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 12 112 új esettel 1 853 249-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 235-tel 37 014-re nőtt. A héten a halálos áldozatok száma többször négyszáz fölötti volt. Eddig 1 410 860-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem hétezerrel 405 375-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban is sok, 4694 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a héten többször haladta meg az ötezret.

A legtöbb új beteget, 1374-et ezúttal a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban 697 új beteggel az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 176,5 ezret, az elhunytaké 42-vel 3890-re nőtt. Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint szombaton nagyon sok, 479 beteg került kórházba koronavírus-fertőzéssel, annak gyanújával, illetve tüdőgyulladással a fővárosban.

Vasárnap az egészségügyi minisztérium pontosította a régiók járványhelyzet szerinti besorolását, eszerint a főváros és már 12 megye, köztük Kárpátalja van a legsúlyosabb, "vörös" kategóriában. Ez az ország felét teszi ki. Március közepén Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az egész országra kiterjesztik a szigorú korlátozásokat, amennyiben a megyék 50-70 százaléka "vörös" besorolásba kerül - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

A tárca tájékoztatása szerint túlterheltek a kórházak Kijevben, továbbá Zsitomir, Mikolajiv, Hmelnickij és Csernyihiv megyékben. Az oxigéntámogatást nyújtó berendezéssel felszerelt kórházi ágyak tekintetében a fővárosban van jelenleg a legkevesebb szabad hely.

Megkapta közben a szükséges engedélyeket a kínai gyártású Coronavac oltóanyag, így várhatóan a jövő héten már ezzel is elkezdik az oltásokat az országban. Eddig csak egyfajta oltóanyagot használtak Ukrajnában, az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield nevű vakcinát. A Coronavac-ból eddig 215 ezer dózis érkezett az országba.

- MTI -