Tudomány és Technika
#űrhajós
#Magyarország
Újra egy szabolcsi űrhajós juthat ki a világűrbe Magyarországról
Kapu Tibor 32 éves nyíregyházi mérnök ez év végén indulhat az ISS-re, ahol kutatómérnökként fog tevékenykedni az űrállomáson. 44 éve a gyulaházi Farkas Bertalan járhatott az űrben, most pedig az a döntés született, hogy egy nyíregyházi mérnök kap esélyt, hogy a világűrből mosolyogjon Magyarországra.

A kormány még korábban hirdette meg a HUNOR Hunor – Magyar Űrhajós Program keretében, melyre 247 fő jelentkezett. A komplex vizsgálatok után, csupán négy főre redukálódott a lehetséges űrutazók száma. A vizsgálatok alapján Kapu Tibor, 32 éves mérnökre esett első számú űrhajós jelöltként a választás.

Tibor a program keretében 2024 végén, vagy 2025 elején egy amerikai űrhajóval elrepülhet az ISS-re (Nemzetközi Űrállomás), hogy egy körülbeül 30 napos küldetés során kutató űrhajósként döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket végezzen.

Az újabb magyar űrhajós az ESA által is akkreditált űrhajósként vehet majd részt az űrtexpedícióban és egy SpaceX Dragon űrhajó fedélzetén jut fel a Nemzetközi Űrállomásra.


Kapu Tibor foglalkozása szerint fejlesztőmérnök, aki az utóbbi két évben az űripari Remred Space Technologiesnél űrbeli sugárvédelemmel foglalkozott, de pályája során a gyógyszeriparban, illetve a Boschnál is dolgozott, ahol a többi között hibrid autók akkumulátorfejlesztésével foglalkozott.

Tartalékosnak a 32 éves Cserényi Gyulát választották, egy 33 éves erősáramú villamosmérnököt, aki a Robert Bosch vállalat ipartelepén felelt a magasfeszültségű elektromos hálózat üzemeltetéséért. Az elmúlt években az akadályfutás az első számú sportja.