NAGYVILÁG
Külföld
#Terrorcselekmény
#terror
#terrorizmus
#franciaország
#lefejezés
Újabb terrortámadás Nizzában, egy keresztény bazilikában. 3 ember meghalt, egy nőt lefejeztek.
Legalább három halottja és több sebesültje van annak a késes támadásnak, amely csütörtök reggel történt Nizzában. A tettest, aki még elfogásakor is Allahu akbart kiáltozott és feltehetően iszlamista terrorista indítékkal ölt, letartóztatták a rendőrök. Az áldozatok egyikét – egy nőt –, állítólag lefejezte.

Késes támadás történt csütörtökön a dél-franciaországi tengerparti városban, Nizzában, az esetnek három halottja – két nő, egy férfi – és több sérültje van. A támadás helyi tudósítások szerint a nizzai Notre-Dame-templomban történt. Az egyik áldozat még el tudott menekülni a templomból, de az utcán belehalt súlyos sérüléseibe. A rendőrség megerősítette a támadás hírét és azt tanácsolta az embereknek, hogy kerüljék el a környéket.

A Reuters hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva három halottról számolt be, és arról írt, hogy az áldozatok egyikét – egy nőt –, állítólag lefejezték, és hasonlóról számolt be Marine Le Pen jobboldali politikus is. Az AFP francia hírügynökség kormányzati forrásokat idézve két halottról adott hírt.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitter közösségi portálon bejelentette: válságstábot hívott össze a helyzet megvitatására.

Nizza polgármestere ugyancsak a Twitteren azt írta: minden jel arra utal, hogy terrortámadás történt. Christian Estrosi szerint a tettes – akit kórházba szállítottak – az Allahu akbar kifejezést hajtogatta, egy helyszíni tudósító szerint még akkor is, amikor a rendőrök elfogták.

Ami sok, az sok!” – dühöngött Estrosi. „Itt az ideje, hogy Franciaország feloldozza magát a béke törvényei alól annak érdekében, hogy végleg eltörölje az iszlamofasizmust területéről” – tette hozzá.

A BBC World tudósítója arról számolt be, hogy a támadás Nizza vegyes etnikumú negyedében történt, a Notre-Dame-bazilika közelében, ahol egy mecset és egy zsinagóga is található.

Felhívta a figyelmet, hogy a támadás a muszlimok egyik legfontosabb ünnepén, Allah próféta születésnapján történt.

Emmanuel Macron francia elnök a történtek miatt Nizzába utazik.

Párizsban a parlament úgy döntött, hogy egyperces csenddel fejezi ki szolidaritását az áldozatokkal és hozzátartozóikkal.

A támadás ügyében a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot terrorista indíttatásból elkövetett gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt.

Csaknem két héttel ezelőtt Samuel Patyt gyilkolák meg brutálisan. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Nizzában 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe egy tunéziai származású férfi. A támadásban 86-an vesztették életüket, az elkövetőt végül lelőtték.

Az MTI híradása szerint Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a csütörtöki nizzai támadást követően. A hatályos szabályok szerint az intézkedés addig maradhat érvényben, amíg véget nem ér a válság.

Forras: MTI