NAGYVILÁG
Belföld
#Kemecse
#uszoda
Újabb tanuszodát adtak át megyénkben
Csenger, Baktalórántháza, Fehérgyarmat után Kemecsén is átadták a több mint 400 millió forintból létesült Kemecsei Járási Tanuszodát.

A több mint ötezer fős Kemecse Járásközpontként további tizenegy település iskolásának életét változtatja meg jelentősen a ma átadott tanuszodával. A Móricz Zsigmond utcában felépült létesítmény a város iskolájával szemközti telken impozáns épületben kapott helyet.

Lipők Sándor (Fidesz-KDNP), Kemecse város polgármestere a megnyitón elmondta, hogy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében több mint 400 millió forintból felépült feszített víztükrű, 25 méteres, 6 pályás úszómedencével rendelkező tanuszoda célja az iskolai keretek között szervezett úszásoktatás elősegítése.

A létesítményben egy tanmedence is helyet kapott, amely alkalmas arra, hogy a kisgyermekek már óvodás korban hozzászokjanak a vízhez, megszeressék az úszást, magabiztosan mozogjanak a vízben és az uszodában egyaránt - hagsúlyozta Lipők Sándor.

Dr. Seszták Miklós (Fidesz-KDNP) fejlesztési miniszterként 2016-ban az alapkőletételnél azt mondta, hogy a kemecsei fejlesztés egy hatalmas volumenű, országos beruházás-sorozat egyik állomása. A 2016-ban a Nemzeti fejlesztési Minisztérium (NFM) által indított program keretében 24 tanuszodát, 25 tornatermet, 24 tantermet és 5 komplett iskolát építtettek fel országszerte.

"Szeretnénk, ha minden gyerek megtanulna úszni, ha a sport öröme, a győzni tudás és a másik győzelmének elismerése az életük részévé válna. De az uszoda nemcsak az úszni tanuló gyerekeké, hanem mindenkié. aki mozogni akar, tenni akar az egészségéért” – emelte ki Dr. Seszták Miklós.

Dr. Szabó Tünde ( Fidesz-KDNP), sportért felelős államtitkár ünnepi beszédében többek közt arról beszélt, hogy ez a beruházás a jövőnek szól, a gyerekeknek, az utánpótlásnak, és a szülőknek is építettük. "A jövő bajnokának lehetősége ott rejtőzik minden cseperedő gyermekben", így mindenkinek meg kell adnunk az esélyt, hogy tehetségét kibontakoztathassa. Ehhez, és ahhoz is, hogy az úszás hozzájárulhasson az egészséges életmód megtartásához, elengedhetetlen a megfelelő infrastrukturális háttér.

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program első ütemében országszerte 78 projekt valósul meg, 38,7 milliárd forint értékben. A programot a kormány döntése alapján teljes egészében hazai költségvetési forrásból finanszírozza. A beruházások megvalósításához a helyi önkormányzatoknak nem kellett saját forrást, önerőt biztosítaniuk. A tanuszodák üzemeltetését a magyar állam átvállalja, tehermentesítve ezzel a településeket.

A most átadott beruházással munkahelyek is létrejöttek, hisz 1 fő intézményvezető, és 6 fő közalkalmazott kezdi meg a munkáját. A kemecsei tanuszoda mellett megyénkben Csengerben, Fehérgyarmaton valamint Baktalórántházán már bírtokba vehették az uszodákat. Ugyanebben a programban a kisvárdai és a nyíregyházi tanuszoda építése is megkezdődött.

A kormány 2014-ben döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program elindításáról. Az a cél, hogy olyan európai színvonalú tornatermek, tantermek és tanuszodák épüljenek, amelyek hosszú távon szolgálják a fiatalok fejlődését elősegítve így az adott település köznevelési feladatainak ellátását.

Az egyes tanuszodák típustervei azonosak, amelyek a helyi környezethez, a település kulturális hagyományaihoz illeszkedve épütek meg. A tanuszodák tipikusan két medencés, földszintes épületek.

Az átadóünnepségen jelen volt a Magyar Úszó Szövetség elnöke, dr. Wladár Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár, Román István a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, több olimpiai, világ és Európa-bajnok, valamint a környező települések polgármesterei.

Nézze meg hogyan épült fel a kemecsei uszoda: