Tudomány és Technika
#mesterséges bőr
#magyar találmány
#Amerikai Egyesült Államok
Újabb magyar egy világraszóló találmány mögött
Egy új technológiának köszönhetően az állati bőrhöz kísértetiesen hasonlító anyagot tudnak létrehozni állati sejtekből. A céget, amely ezt kitalálta, egy magyar alapította.

A hagyományos bőrtermékek piacára pár éve robbantak be az úgynevezett vegán bőrök, amelyeket több nagy divatház is felhasznál kollekcióiban. Bár ezekről azt állítják, hogy megszólalásig hasonlítanak az eredeti, állati bőrhöz, mégsem tapad hozzájuk állatok vére, hiszen növényi anyagokból hozzák létre őket. A többi között az egyik legkedveltebb alapanyag az ananászlevél, amely kiválóan alkalmas a bőrhöz hasonló lélegző anyag előállítására. Biológiailag azonban ezek elég távol állnak a valódi bőrtől, hiszen teljes más sejtek alkotják őket.

Egy új technológiának köszönhetően már arra is van alternatíva, hogy biológiailag is állati bőrhöz jussunk - anélkül, hogy élő állatot használnánk. Hasonlóan a mesterséges húsokhoz a bőrtermékeket is elő lehet ugyanis állítani laboratóriumokban. Az élesztősejteket használják fel a kutatók kollagének előállításához - ez a bőr egyik fő fehérjéje. Ebből hozzák létre a bőrhöz leginkább hasonló anyagot, amit kezelés után alapanyagként használhatnak cipők, táskák gyártásához.

A Zoa néven futó termékek fejlesztését az Egyesült Államokban működő Modern Meadow nevű startup végzi, amelynek alapítója, Forgács András a CNN-nek elmondta: termékeikkel nem szeretnék helyettesíteni a hagyományos bőrt. Sokkal inkább egy teljesen új anyagot akarnak beültetni a köztudatba. A mesterségesen létrehozott bőrök ugyanis egymástól eltérő tulajdonságú, különleges textúrák, legnagyobb előnyük pedig, hogy előállításuk során nem zsigerelik ki a bolygó természetes erőforrásait.

000000000000mod2

A fenntarthatóság terjedésével a mesterséges bőr iránti kereslet is folyamatosan nő a világon: míg 2015-ben ez 22 milliárd dolláros iparág volt, addig 2021-re már 34 milliárdos jövőt jósol neki a MarketsandMarkets felmérése. Ezt a befektetők is így gondolják: a Modern Meadow 2011-es fennállása óta 54 millió dollárt gyűjtött össze, többek közt olyan befektetőktől, mint a hongkongi millárdos, Li Ka-shing cége, a Horizon Ventures.