INTERJÚ
#Grezsa István
#Kárpátalja
#Utazás Kiállítás
#interjú
Újabb közös projektek Kárpátaljával
Közösen állított ki az idei Utazás kiállításon megyénk és Kárpátalja. A jószomszédi kapcsolat egyre intenzívebbé válik, szinte hetente érkeznek új hírek új kezdeményezésekről. A Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosával, Grezsa Istvánnal beszélgettünk.

- Hogyan jött az ötlet, hogy együtt szerepeljen Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye?

- Felsorolni is nehéz lenne a közös projekteket, olyan sok van. Nagyon jól jelképezi a közös stand azt, hogy ez egy régió, és mi nem határokban gondolkodunk, hanem régiókban. Azt gondoljuk, hogy Kárpátalja és Kelet-Magyarország - benne Szabolccsal természetesen - egy orientációjú vidéknek tekinthető. Az együttműködésnek számtalan formája van. Nézzük például azt a mozgalmat, amit Kolozsvárról indítottak el és az a neve, hogy Itt magyarul is. Ez Kárpátalján az egészségügyi dolgozóknál ki van írva. Hisz ott nemcsak magyar anyanyelvű egészségügyi dolgozók kapnak magyar állami fizetéskiegészítést, hanem olyan nem magyar ajkúak is, akik vállalják, hogy magyar nyelven látják el a pácienseket. Ez csak egy példa arra, amit mondtam és az élet számtalan területén nyújtunk segítséget. Az egészségügynél maradva: rengeteg felszerelést biztosítottunk, nemrégiben adtunk át nagy értékű orvosi eszközöket a családorvosi rendelőknek és a közelmúltban 8 ezer kanyaró elleni vakcinát vittünk.

- Az oktatási és kulturális együttműködésről is szinte hetente érkeznek hírek.

- Folyamatosan támogatjuk a területet azzal például, hogy nyelvtanfolyamokat szervezünk. Már több mint 16 ezer fő iratkozott be ezekre a tanfolyamokra. Elindítottuk a Magyar Házak Kárpátalján programot, amely például lehetőséget adott arra, hogy az ungvári robbantásos merénylet után már az új helyére költözzön a megyei KMKSZ szervezet. Avagy 4 és fél milliárd forintos magyar pályázati forrásból épülnek az óvodák Kárpátalján három történelmi egyházzal és a pedagógus szövetséggel karöltve. Már kerültek magyar állami fizetéskiegészítések is szinte minden területen, kiterjednek már az oktatásra és a kultúrára is, az utóbbi területen például 13 kárpátaljai színész kap magyar állami fizetéskiegészítést. Nyugodtan mondható, hogy a magyar állam jelenléte nélkül Kárpátalja megye mindennapi élete nem tudna olyan szinten működni, mint ahogy most működik.

- Ez a mostani rendezvény főként a turizmusról szól. Ott vannak-e közös projektek?

- Láttuk, hogy eltűntek a magyar turisták Kárpátaljáról, leálltak a Határtalanul program diákutaztatásai, ezért fokozott turisztikai és információs munkába fogtunk. Az Utazás kiállításon is immár harmadik esztendeje elég hangsúlyosan jelenik meg Kárpátalja - hiszen ez a 12.800 négyzetkilométer minden szempontból nagyon értékes része a Kárpát-medencei magyar világnak. A Rákóczi Szövetséggel karöltve harmadik esztendeje indítjuk el a nagyon sikeres egyházi és nyugdíjas csoportos utaztatásokat és újra beindultak végre a Határtalanul program keretein belül a diákutazások.

-A megnyitón említette, hogy a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács segítségével több programot finanszíroznak, a leglátogatottabb helyeket közösen tartják tisztán és háromnyelvű információs táblákkal tervezik bemutatni például a Vereckei-hágót, de figyelnek a falusi turizmusra is.

- Elsősorban a falusi vendéglátásban tevékenykedő magyar vállalkozók nagyon hálásak azért, hogy szerepet vállaltunk a turizmus fellendítésében. Ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy Kárpátalján nemcsak a Magyarországról oda irányuló turizmus nőtt vissza a régi szintre, hanem nagyon jelentős belföldi turizmus is megindult - hiszen a Krím elvesztésével lényegében a Kárpátok maradtak az egyetlen hegyei ennek a 603 ezer négyzetkilométeres országnak. Tehát ez dinamikusan fejlődő terület, rengeteg elképzeléssel.

- Említene néhányat ezek közül?

- Például a bortermelést szeretnénk fellendíteni, hiszen a tokaji borvidék keleti nyúlványai elnyúlnak egészen Kárpátalja nyugati széléig. Az élet számtalan területén vannak terveink, például a Felső-Tisza vidéki vízitúrákat szeretnénk elindítani. De ehhez mind szükségünk volna az ukrán állam együttműködésére, amely a Kárpát megyei ukrán vezetés segítségében megnyilvánul, de az állami támogatás hiányzik. Az ukrán nemzetépítés jelenlegi szakaszában a közelmúltbeli napok hírei, az ungvári merénylet a magyar szervezet székháza ellen vagy a szerdán elfogadott alkotmánybírósági döntés, amely eltörli a jelenlegi nyelvtörvényt, mind rendkívül szomorú kilátásokat jelentenek a magyar nemzeti kisebbség létére.

- FrissMédia -