AKTUÁLIS
Újabb értékek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
A megyei értékek között szerepel a panyolai hagyományőrző farsang, a szilvás étel és megannyi nevezetesség.

Újabb kincsekkel bővült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár. Az épített és természeti kincseink mellett számos kulturális örökségünk, hagyományőrző eseményünk, turisztikai, agrár és egyéb ismert épületünk, nevezetességünk került az értéktárba.

„Elismerés, hogy az idén 142-re emelkedett az értéktár listája, büszkék lehetünk arra, hogy vidékünk nagyszámú kulturális nevezetességet őriz - mondta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár bizottság elnöke a napokban tartott sajtótájékoztatón. „Ha már panyolai értékekkel is büszkélkedhetünk, akkor autentikusan ebben az 500 fős kis faluban tartottuk éves beszámolónkat, hogy mindenki megtudja, mennyi különleges kincs között élünk. Hiszen a 229 településünk sok-sok olyan meglévő értéket őriz, amelyekre figyelnünk kell, ápolni, őrizni és megmutatni országnak, világnak” - hangsúlyozta az elnök. „Hiszem azt, hogy a jövőnket a gyermekeink alakítják, formálják. Amilyen értékek, elvek mentén neveljük őket, olyan lesz a jövőnk – így fogalmazott dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő. – Volt pedagógusként nagyra becsülöm Muhari Zoltán polgármester úr értékteremtő tevékenységét: példaértékű munkájával évről évre mindig valamilyen különlegességgel lepi meg települését. A szatmári térség kulturális értékeit tartja életben napjainkban. Bízom abban, hogy a következő generáció is tartogat olyan elhivatott, értékmegőrző tulajdonságokkal megáldott embert, aki ezt a komoly munkát folytatja majd. Az Ismerős Arcok zenekar dalszövege jut eszembe Panyoláról, értékeinkről. „...Hogy a múltad nélkül nem lehet jövőd, mert a jövődnek értelmet a múltad ad, és neked is tenned kell valamit azért, hogy Magyarnak nevezhesd önmagad.”

„A pálinka hozott erre a vidékre - jegyezte meg Muhari Zoltán, Panyola polgármestere. – Két jó barátommal azon munkálkodtam, hogy újra készítsünk minőségi gyümölcsökből különleges nedűt. Szerencsére ez az álmom valóra vált, ma már világszerte ismerik Panyola nevét prémium minőségű elixír termékeiről. Majd pár évvel ezelőtt arra gondoltunk, jó lenne, ha azokat a hagyományainkat, amelyek a falunkhoz köthetőek, még többen megismernék.

A farsangi szokásainkat a Szamosparti Nyugdíjas Klub tagjai újra felelevenítették és egy civilekből álló csapat tovább bővített, s emelt jelenlegi formájára. Az itt élő fiatalokkal sikerült újra életre hívni és visszahozni a köztudatba a szatmári állatalakoskodást. Mára már igen fontos esemény a település életében és mostantól nemcsak a falu büszkélkedhet ezzel a kulturális örökséggel, hanem a megyei értéktár listáján is olvasható. Külön öröm számomra az is, hogy nem csak a falu éli újra évente ezt a fontos farsangi szokást, hanem a Széles Gyula Kézműves- és Kiállító Ház életnagyságban őrzi a szatmári állatalakoskodás kiemelkedő darabjait. Interaktív kiállító házunkban a vidékünk egyedi, fekete, cukormentes, „nemtudom” szilvájából főzött lekvár készítéséhez szükséges eszközök szintén megtalálhatók ” - fejezte be gondolatát a polgármester.

- FrissMédia -