SPORT
Új sportág jöhet az olimpián - magyar közreműködéssel
Az eskrima, az egyetlen Fülöp-szigeteki önvédelmi, harcművészeti és küzdősport elindult az olimpiai felé vezető úton. Az első lépésnél Magyarország is képviseltette magát Dankó Ferenc mester, nemzetközi szakértő és bíró személyében.

2019. november 30 – december 11. között tartották a 30. Délkelet-ázsiai Játékokat a Fülöp-szigeteken, Manilában, bár a szűkös időbeosztás miatt már egyes sportokban a küzdelmek már november 24-én megkezdődtek. 56 sportág versenyzői mérték össze tudásukat ezen az olimpiai keretek között szervezett versenyen, melyen becslések szerint 8750 sportoló és csapat-tisztviselő; 2050 műszaki tisztviselő, 1500 sajtó és média résztvevő; 12 000 önkéntes vett részt. A rendezvény több mint 500 millió nézőt célzott meg.

Az Eskrima (vagy más néven Arnis) a Fülöp-szigetek hivatalos nemzeti sportja és harcművészete. Történelmi jelentőségű mérföldkőhöz ért ez a sportág, ugyanis a számos világverseny mellett most először jutott be olimpiailag jegyzett sportrendezvényre. Az Eskrimát a XXI. század leghatékonyabb eszközös és pusztakezes harcművészetének, továbbá a leglátványosabb küzdősportnak tartják a világon. Fő részei: botharc, késharc, pusztakezes önvédelem.


A Dankó Ferenc mester által vezetett magyar eskrima válogatott többször bizonyította már világversenyeken, hogy a világ élvonalába tartoznak, és hogy Európa legeredményesebb eskrima csapata. Ezen sikereknek köszönhetően hívták meg Dankó Ferenc 5 danos mestert, a Magyarországi Doce Pares Eskrima Szervezet és a Kelet-Európai Eskrima Szervezet vezetőjét, kétszeres Európa-bajnokot, hétszeres világbajnokot, a WEKAF (World Eskrima Kali Arnis) világszervezet magyar vezetőjét az idei Délkelet-ázsiai Játékok eskrima (arnis) versenyszámára nemzetközi szakértőnek, valamint pontozó- és döntőbírónak.

Dankó Ferenc mester a legtöbb döntőben vezető vagy pontozóbíróként vett részt. A WEKAF világszervezet elnöke SGM Dionisio Cañete nagymester, valamint Fülöp-szigeteki WEKAF szervezet elnöke Juan Miguel Zubiri szenátor személyesen mondott köszönetet munkájáért.

- FrissMédia -