AKTUÁLIS
Új mentőautó állt szolgálatba Nyírlugoson - fotók
​Mint azt Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Észak-Alföldi Regionális igazgatója elmondta, a legkorszerűbb technikával, berendezésekkel és egészségügyi eszközökkel felszerelt mentőkocsi egy több, mint 500 ezer kilométert futott járművet vált fel.

A B típusú Volkswagen Crafter mentőautót csütörtökön adták át Nyírlugoson. Az új, sárga színű Volkswagen Crafter 2.0 literes CR TDI 163 lóerős motorral megerősített futóművel, összkerékhajtással rendelkezik.

A nyírlugosi mentőállomás hét település, Nyírbéltek, Penészlek, Ömböly, Nyírmihálydi, Nyírgelse, Encsencs, Nyírlugos lakosságának biztosítja a gyors betegellátást. Közel 2000 mentési feladaton van túl. Hovánszki György, Nyírlugos polgármestere elmondta, hogy az új jármű – különösen a technikai felszereltsége miatt - sokkal alkalmasabb a tanyavilágban élő emberek mentésre. Nyírlugoson 1994 óta van mentőállomás, a működtetést az önkormányzat vállalta magára.

Korcsmáros Ferenc kiemelte, hogy Nyírlugoson 13 bajtárs teljesít szolgálatot a mentőállomáson, a hét település 12 500 lakosának biztosítják az életmentést. A régi mentőautó csak 2019-ben 146 ezer kilométert futott.


A mentőszolgálatnál óriási fejlesztések voltak az elmúlt években. Csak 2017 óta 410 új mentőautó állt szolgálatba. Nemrég jelentették be a legnagyobb eszközbeszerzést, rá néhány hónapra újabb mentőautókat kaptak, most pedig – a koronavírus-járvány ellenére – ismét új mentőautókat avathatnak.

Dr. Simon Miklós, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője az ünnepségen köszönetét fejezte ki a mentősöknek, ápolóknak azért a teljesítményért, amit nap mint nap nyújtanak embertársainkért. A képviselő rendkívülinek nevezte azt a vírus elleni küzdelemben nyújtott áldozatos szolgálatot, amit a katonák, hivatalban dolgozok, a rendvédelemben szolgálók végeztek. Figyelmeztetett, hogy a vírus még mindig itt van. Ezért fontos, hogy továbbra is tartsák be az óvintézkedéseket. A képviselő rámutatott, hogy körzetében nyolc mentőautó teljesít szolgálatot, ezek közül hat új gépjármű.


Az országos fejlesztés részeként modernizálták a mentők eszközparkját is. Az elmúlt években beszereztek a többi között navigációs berendezéseket, 300 defibrillátort, 150 lélegeztetőgépet.

Az új autókkal 4,7 év lett a használatban lévő mentőkocsik átlagéletkora, ami Európában is egyedülálló.

Megyénkben összesen 50 mentőautó teljesít szolgálatot.

-FrissMédia-

Fotó: Bakos Zsolt