KULTÚRA
#fáraó
#tutanhamon
#egyiptom
#párizs
#kiállítás
Tutanhamon kiállítás Párizsban - 150 ezer jegy kelt el elővételben
150 eredeti tárgyat láthatnak a látogatók a fiatal fáraó sírjából, melyet a brit Howard Carter 1922-ben tárt fel.

Tutanhamon sorsa a sír feltárása óta az ókori Egyiptom történelmének egyik legnagyobb talánya. Ki volt Tutanhamon valójában? Miután az ő sírja maradt meg a legjobb állapotban, ezért jogos a kérdés: mennyire volt kivételes ez a temetés és a mesés kincs? Minden fáraónak kijárt vagy csak a boldog keveseknek?

Párizsban legutóbb 1967-ben volt nagy Tutanhamon kiállítás, akkor több, mint 1,2 millió látogatót vonzottak a fiatalon elhunyt fáraó kincsei. Most elővételben elkelt több, mint 150 ezer jegy a szombaton nyíló kiállításra. A helyszín a Halle de la Villette Párizsban.

Napóleon alapozta meg az ókori Egyiptom kultuszát a modern Franciaországban. Amikor elfoglalta Egyiptomot, akkor nemcsak katonáit vitte magával, hanem tudósait is, akik számtalan felfedezést tettek. Az ókorban Alexandria a világ tudományos központja volt, könyvtára pedig a leggazdagabb. Alexandriát Nagy Sándor alapította, a rómaiak is rendkívüli mértékben érdeklődtek utána. Kleopátra az utolsó egyiptomi királynő, aki magába bolondította előbb Julius Caesart majd később Marcus Antoniust Hollywoodot is megihlette. Elizabeth Taylor híres alakítását most felülmúlni készülnek. Kleopátra szerepéért ketten küzdenek: Angelina Jolie és Lady Gaga.