KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
Tudja, melyik a világon a legismertebb magyar szó?
Miközben mi rengeteg jövevényszót építettünk be a nyelvünkbe, többnyire magyarosított formában, addig más népek csupán kevés kifejezést vettek át tőlünk. A gulast sok helyen ismerik, bár többnyire leves helyett a mi pörköltünket értik alatta. De van ennél elterjedtebb magyar kifejezés is a világ különböző nyelveiben. Sőt: egy magyar családnév is köznévként szerepel az angolban.

A világon a legtöbb nyelvbe a "kocsi" került be a magyar szavak közül. A kocsi a Komárom megyei Kocs községről kapta a nevét és ebből származik a szlovák koc, a lengyel kocz, a román cocie, a holland koetsier, a svéd kusk, a spanyol coche, a német Kutsche, az angol coach, a francia coche és az olasz cocchio.

Az ötvenes években az angolban a golyóstollat birónak is nevezték a feltalálójáról, Bíró László Józsefről. Ennek Fejes László járt utána, aki a Google Books segítségével vizsgálta a biro és a biro pen kifejezések előfordulásait.

A golyóstoll megalkotója újságíróként dolgozott, és zavarta, hogy az akkor használt tollak tintája gyorsan kiszáradt, és gyakran maszatolt. A rotációs hengerek működését figyelve jött rá arra, hogy egy tintával teli cső végéből egy golyó segítségével is felvihető a festék a papírra. Ezért egy kis golyót épített a tollba, és amikor a papíron a keze mozgott, a golyó forogni kezdett és így előbb felvette, majd a papírra juttatta a tintát. 1938-ban Bíró szabadalmaztatta a találmányát. Először az angol kormány látott fantáziát benne és meg is vásárolta a szabadalmat - nem utolsósorban azért, mert a "biro" a repülőgépeken, nagy magasságokban is jól működött, nem úgy, mint elődje, a hagyományos töltőtoll.

A magyar nyelvi kultúra ápolásáért indított rovatunkat a Magyar Nyelvőr Alapítvány együttműködésével készítjük.