PUZZLE
Bulvár hírek
#Karcag
#szivárványos guppi
#strand
Trópusi halak özönlötték el a karcagi strandot
Vízminőségi vizsgálat során bukkantak az apró testű halakra Karcagon, az egyik strand termálvizes beömlésénél. A Magyar Haltani Társaságnak néhányat sikerült megfognia, mire kiderült, a hazai élővizekben amúgy egyáltalán nem őshonos szivárványos guppikat találtak - írja a Bors.

Feltehetően egy megunt akvárium lakói kerülhettek a vízbe, ahol azonban szaporodni kezdtek. És ez nem az első ilyen eset hazánkban.

– Pedig az ilyen jellegű szabadon engedés illegális és nem kívánatos – mondja Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének elnöke, miközben, tette hozzá, a hobbi haltartóktól felelős állattartást várnának el.

A guppik eredeti élőhelye Dél-Amerika térsége, Venezuela, Trinidad és Tobago, Guyana, Barbados. Elevenszülő halfajta, átlagosan egy-három évig élnek. A kifejlett példányok maximum öt centire nőnek. Tenyésztett, színes egyedei kedvelt díszei az itthoni akváriu­moknak. A vadon élő példányok kevésbé tarkák, de sokkal ellenállóbbak. Így fordulhat elő, hogy Magyarországon már több meleg vízű forrásban is élnek elvadult, önfenntartó populációk. Például Miskolctapolcán.

Az, hogy a guppik képesek lesznek-e fennmaradni a Füredi úti csatornában, további megfigyelések során fog kiderülni.


- borsonline -

Fotó forrása: Petworlds