AKTUÁLIS
#Napkor
#Trianon
#100
Trianon 100 – a napkori jel - videó
Ha azt kérdeznénk, hogy mi is a kereszt, akkor röviden annyit kellene mondanunk, hogy jel (jel-kép). De ha jobban belegondolunk, akkor azt válaszolnánk, hogy nem egyszerűen egy a minket körülvevő sok-sok jel között, hanem maga A JEL.

Napkoron ebből a jelből a mai naptól egyel több, immáron 20 darab van. A kereszt jelképezi hitünket, kereszténységünket, de a ragaszkodásunkat is az anyaföldhöz, szülőfalunkhoz, nemzetünkhöz, országunkhoz. Ágyúszót követően száz másodpercen át a harangok zúgásával hirdették a világ magyarságának egységét és összetartozását.

A megemlékezés Napkor határjelző táblájánál, az újonnan felállított fafaragású keresztnél volt. Régen az utak mentén, az utak kereszteződésében állítottak keresztet. Az útszéli kereszt az utazót őrizte, védte. Mára a régi, szép fakeresztjeink lassan eltűnnek, néha felváltja őket a betonból, vasból készült. Ezt a nem kívánt változást törte meg most a Gáva család a Trianoni békeszerződés 100. évfordulójára felállíttatott kereszttel.

A megemlékezésen több szemszögből is képet kaphattunk a 100 évvel ezelőtti eseményekről és azok következményeiről. A település polgármestere, dr. Spinyhért Zsolt emlékezőbeszédében a 100 évvel ezelőtti eseménnyel kapcsolatban azt mondta, hogy veszteség, fájdalom, gyász, harag, indulat, keserűség, bánat, szenvedés, és még ki tudja milyen érzések és gondolatok voltak őseink fejében, szívében 1920. június 04-én.

Szavai szerint, a trianoni békediktátum megcsonkított országunkat. Az antant győztes országai nem könyörültek Magyarországon, ott és úgy bántottak minket, ahogyan és ahol a legjobban fáj. Ott maradtunk csonka testtel, levágott végtagokkal. Elvesztettük Erdélyt, Kárpátalját, Partiumot, Délvidéket, Felvidéket, Alpokalja részét. 18 milliós országból 8 millióan sem maradtunk. Büntetés volt ez a javából, ott álltunk árván, legyőzötten és belső ellentétektől is legyengülten, és próbáltuk elviselni az elviselhetetlent.

100 év után új feladatok várnak ránk: tanuljunk a hibáinkból és arra vigyázzunk, ami összeköt minket, féltsük, óvjuk kapcsolatainkat. Mi összetartozunk, a magyar nemzet egységét soha ne feledjük el! Együttműködésre vagyunk ítélve, közös munkára, ennek az örök igazságnak tegyünk eleget – jelentette ki.

A múltat nem mi írtuk, de a jövünk közös.

A múltat ismernünk kell, ezt sok évtizeden át elhallgatták, de már nem számít. Ma a közös munka, az együttgondolkodás, az alkotó jövő a fontos. Ezt adjuk át gyermekinknek; indulatból, haragból, gyűlöletből nem lehet építkezni. Keressük meg, ami összeköt!

A megemlékező műsor részeként, a történelmi egyházak képviselő megáldották, megszentelték a keresztet. Majd a település alpolgármestere, valamint a volt iskolaigazgató egy-egy fát ültetett Napkor testvér településének képviselőjével.

Az alkotást Gáva János, volt polgármester kezdeményezésre készítették el, a Gáva család felajánlásából.