Tudomány és Technika
Történelmet írt a matematikusnő
A 76 éves amerikai Karen Uhlenbeck az első nőként érdemelte ki a matematikusok legnagyobb elismerését, mely a Nobel-díjjal egyenértékű. A norvég tudományos akadémia nem egyetlen felfedezésre, hanem életműre adja a díjat 2003 óta. Az összege 6 millió norvég korona, ami körülbelül 620 ezer eurót ér.

Karen Uhlenbeck elsősorban az analízis terén ért el kiemelkedő eredményeket több mint negyvenéves kutatómunkája során. Más tudományágak is hasznosíthatták kutatásait: a részecskefizika vagy a meteorológia is alkalmazza egyenleteit. Karen Uhlenbeck asszony a texasi Austin egyetemének emeritus professzora. Úgy került Texasba, hogy korábban az egyetemi szabályzat kizárta azt, hogy férj és feleség ugyanazon az egyetemen taníthasson. Austinban ő alapította meg a matematikai tanszéket. Ezenkívül egy társnőjével együtt létrehoztak egy intézetet az egyetemen belül, mely a nők társadalmi helyzetével és jogaival foglalkozik. Ezek a témák akkor Texasban szinte teljesen ismeretlenek voltak…

Karen Uhlenbeck nyugdíjasként visszatért a Princeton egyetemre, ahol idős kora ellenére tovább dolgozik. Bár ő az első nő, aki megkapta az Abel-díjat, de egy másik jelentős matematikai díj, a Fields már 2014-ben az iráni Maryam Mirzakhanihoz került. Ő igen fiatalon 2017-ben meg is halt. Tavaly egy amerikai nő kapta a fizikai Nobel-díjat. Donna Strickland kitüntetése kapcsán a média emlékeztetett arra, hogy a nők mindössze a Nobel-díjak 5%-ban részesültek!

- FrissMédia -