KULTÚRA
Programok
#Munkácsy
#Pákh Imre
#festmény
#kiállítás
#kisvárdai programok
#kisvárdai kiállítás
#világhírű
Munkácsy-kiállítás Kisvárdán
Mondj egy színt! - Piros. Mondj egy gyümölcsöt! - Alma. Mondj egy költőt! - Petőfi. Mondj egy festőt! - Munkácsy. Több mint valószínű, hogy tíz emberből kilenc ezeket a válaszokat vágja rá a villámkérdésekre. Munkácsy Mihály, a legismertebb és legkedveltebb magyar festő, akinek képeit legtöbbünk csupán könyvekben, vagy az interneten láthatta. EDDIG!

A város történelmének eddigi legnagyobb kiállítását rendezi Kisvárda Város Önkormányzata. Március 3-tól ugyanis, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán csodálhatóak majd meg Pákh Imre magángyűjtő Munkácsy Mihály-kollekciójának világhírű alkotásai, melyek jól lefedik Munkácsy életművét a korai munkáktól a bibliai témájú festményeken és polgári életképeken át az ikonikus festményekig.

Kisvárdán, a felújított Bagolyvár impozáns épületében, május 31-ig láthatjuk majd – mások mellett – az Ordító suhanc (tanulmány, a Krisztus Pilátus előtt című képéhez 1880), a Csendélet, a Konyhában, a Bohém, Az eltévedt gyermek, a Krisztus a sziklasírban Munkácsy-festményeket, de Hans Temple:Munkácsy Mihály arcképe, a kiállítás egyébként legnagyobb, több mint két méteres olajvászon festménye is a gyűjtemény részét képezi.

„Az egyedi kiállítás Debrecen vonalától messzebb még sosem került bemutatásra, így nagy izgalommal készültünk és büszkén állunk eme méltán híres kiállítás házigazdáinak körébe!” - mondta Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere.

A világ második legnagyobb Munkácsy-gyűjteményét birtokló Pákh Imre folyamatosan gyarapodó kollekcióját 2005 óta már 33 kiállításon mutatta be Magyarországon és külföldön, így több mint kétmillió ember ismerkedhetett meg Munkácsy Mihály művészetével.

Pákh kollekciója 2005-ben harminc festményt tartalmazott, ám azóta a gyűjtemény több mint ötvendarabosra bővült, így a kisvárdai közönség már ezzel találkozhat.

„Nagy büszkeség számomra, ha arra gondolok, hogy több mint kétmillió emberrel oszthattam meg eddig azokat a csodákat, amelyeket világhírű festőnknek köszönhetünk. A magyar emberek szívét megdobogtatja, ha honfitársát ilyen kimagasló tehetséggel áldotta meg a jó Isten.” - nyilatkozta Pákh Imre.

- Friss Média -