NAGYVILÁG
Belföld
#Tornyospálca
Tornyospálcán ma belevágtak
​Tornyospálcán vasúti átrakodó és az ország legnagyobb, egybefüggő gyümölcsöse​ található. Ez kedvező a befektetők számára. A vállalkozáscsalogatás 2007-ben egy ipari út építésével kezdődött. Ezt folytatják, és közel 560 millió forint hazai és uniós forrásból teljesen közművesítik a 29 hektáros ipari területet. Ma, ünnepélyes keretek közt megtörtént az első kapavágás. Megnéztük.

A település polgármestere, Lukácsi Attila László elmondta, hogy a beruházással a kis- és középvállalkozások számára vonzó, működési igényeiket kiszolgálni képes ipari területet alakítsanak ki a széles nyomtávú vasútvonal közvetlen közelében. A település vezetője abban bízik, hogy a beruházással egyre több gazdasági szereplő érkezik a településre, amelyek új munkahelyek létrehozásával járulnak hozzá Tornyospálca gazdasági, foglalkoztatási mutatóinak javításához.

A polgármester véleménye, hogy az ipari terület fejlesztésével fenntartható módon fog javulni a helyi vállalkozások versenyképessége, erősödik a gazdasági potenciál és növekszik a beruházási hajlandóság.


Dr. Seszták Miklós, az egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos a munkálatok megkezdése alkalmából úgy fogalmazott, hogy a település polgármestere pontosan tudja, hogy mi a feladata: fejleszti a falut, úgy, hogy a fejlesztés a falunak és a közösség igényeit maximálisan figyelembe veszi.

A mai nap sokkal fontosabb Tornyospálca életében, mint ahogyan azt gondolják, hiszen 50-100 évet meghatározó fejlesztés tanúi lehetünk ami a település történelmét alakítja – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy az iparfejlesztés egy Terület- és Településfejlesztési Program keretén belül valósul meg.

A mostani fejlesztés nem egyedi. A településen 2019 januárjában csaknem 4 milliárd forintos üzemfejlesztést valósított meg a ColorTec. Ebben az üzemben mintegy 100 munkavállaló kezdte meg a munkát a hipermodern gyártócsarnokban, ahol előfestett horganyzott acéltekercseket gyártanak majd.

Ami az élelmiszeripart illeti 2018 márciusában közel ötmilliárd forintos beruházást jelentettek be egy gyümölcsfeldolgozót és sűrítménygyártó üzem alapkőletételen. Ez a beruházás Hungarian Juice Company Kft. valósítja meg, jelenleg a régészeti feltárások zajlanak a területen.

Tornyospálca az ország legnagyobb almatermesztő területtel, 685 hektárral rendelkezik Az itt élő gazdák eddig a megtermelt gyümölcsöket - túlnyomórészt alma és meggy - településüktől 20-40 kilométerre tudták értékesíteni, ami jelentős anyagi és idő ráfordítással járt.

Az önkormányzat is hozzájárul a fejlesztésekhez. 4900 méter elektromos hálózat épül két darab kompakt transzformátorállomással. Megépül az ipari területhez vezető kétsávos 9550 méteres út, amely a Tornyospálca Ipari úthoz csatlakozik. A terület vízellátást és a szennyvízelvezetést is megvalósítják. Kiépül a gázvezeték gerinchálózat is, ami elengedhetetlen a versenyképesség miatt. A dombvidék jelleg miatt, az ipari területen található telephely csapadékvíz elvezetéséhez egy zárt, 1.350 m hosszúságú nyomott csatorna épül ki.

A munkaterület átadásán jelen volt Bogáti János a térség fejlesztésért felelős szakember is.