KÉK FÉNY
#Tornyospálca
#gyilkosság
Tornyospálca - tudták, hogy ismét ölhet, mégis kiengedték
Szakértőt és a gyanúsított ismerőseit kérdeztük arról, mi vezethetett a hétvégi tornyospálcai gyilkossághoz.


A férfit - az orvosszakértői vélemény szerint kóros tudathasadásos elmeállapotára való tekintettel - 2004 februárjában, a barátnője ellen elkövetett gyilkosság után jogerősen felmentette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság. A bírói tanács ugyanakkor elrendelte a betegsége miatt nem büntethető fiatalember kényszergyógykezelését, mivel tartani lehetett attól, hogy hasonló erőszakos cselekményt követhet el.

A skizofréniával (hasadásos elmezavar, olyan kóros mentális állapot, amelyet a mentális folyamatok összeomlása, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása, rossz érzelmi alkalmazkodás, érzékcsalódások és téveszmék jellemeznek) küzdő tornyospálcai férfit végül kiengedték a kényszer-gyógykezelésről és édesapja vette gondnokság alá - akit lemészárolt közös otthonukban szombat reggel.

Féltek tőle

A nevét elhallgatni kérő személy - aki üzleti kapcsolatban állt az elkövetővel - a FrissMédiának elmondta, hogy féltek Bélától, ismerve az előéletét, ezért hatósági ügyek intézésénél meghatalmazás alapján más személy járt el az egyébként mezőgazdasági vállalkozóként (!) ténykedő gyilkos nevében - ugyanis T. Béla sikeresen pályázott a Fiatal agrárvállalkozók induló támogatási programban és jelentősebb állami támogatást nyert. Valószínűleg nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, hiszen nem volt büntetve.

Négy keréken járó potenciális tömeggyilkos

A betegség a logikus gondolkodás zavarára van jelentős hatással - az ok-okozati összefüggések, a célképzetek megszűnése, inkoherens, laza képzettársítás, a gondolkodási folyamat elakadása, elsivárosodása, beszűkülése jellemzi. Ennek ellenére érvényes jogosítványa van az elkövetőnek.

A késői serdülőkor és a korai felnőttkor a skizofrénia kezdetének legvalószínűbb időszakai,a fiatal felnőtt szociális és szakmai fejlődésében kritikus évek: férfiak esetében 15–25 éves kor. A tornyospálcai gyilkos 22 évesen különös kegyetlenséggel ölt először

Valószínűleg nem szedte a gyógyszereit

Antipszichotikus gyógyszerekkel a pszichotikus tünetek visszaszoríthatók vagy meg is szüntethetők. Gyógyszer nélkül, kizárólag pszi­choterápiával a betegség nem gyógyítható, ugyanakkor nagyon fontos a pszichiátriai kezelés.

A tettes valószínűleg skizofrénia paranoid volt. Ennek a betegségnek jellemzője az üldöztetéses, nagyzásos téveszmék, gyakori hallucinációk, de kevésbé jellemzők a gondolkodási zavarok, a dezorganizált viselkedés, vagy az affektív zavarok (az érzelmi élet elsivárosodása). Gyakori a düh, szorongás, zárkózottság, emellett előfordulhatnak egyéb motívumok is, például féltékenység, vallásosság vagy szomatikus paranoiák. Általában 30 éves kor után kezdődik, így az érettebb személyiségstruktúra következtében a szociális és érzelmi válaszkészség jobban megmarad.

-FrissMédia-