NAGYVILÁG
Belföld
#Paszab
#Közfoglalkoztatás
Töretlen a közfoglalkoztatási program lendülete Paszabon
Sajtótájékoztatón számolt be a Paszabon folyó közfoglalkoztatásról Tajthy Péter, polgármestere. A rendezvényen felszólalt Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja, és dr. Vinnai Győző, országgyűlési képviselő is.

A polgármester az idei év feladatai közé sorolta a mezőgazdasági és belvíz-elvezetési programot, mely a közmunkaprogram keretein belül tud megvalósulni. Az illegális hulladéklerakókat pedig a START közmunkaprogram segítségével számolják fel.

Dr. Vinnai Győző képviselő úr a paszabi közfoglalkoztatási programot értékteremtőnek nevezte, s hozzáfűzte, hogy a program más településen is színvonalasan működik. Az átalakított szakképzési rendszer, a hiányszakmák, és a második szakma megszerzésének ingyenessé tétele mind a munkaerő-piacon történő könnyebb elhelyezkedést segítik elő. Képviselő úr választókerületében a közmunkaprogram mintegy 3000 foglalkoztatottat érint.

Román István kormánymegbízott a közfoglalkoztatás hosszabb távú céljának a munkaerőpiacra történő kijutást nevezte. A megyei foglalkoztatottak száma növekedett, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a foglalkoztatási ráta az észak-alföldi és észak-magyarországi régióhoz képest is a legjobb.

Ez mind-mind jó visszajelzés az eddig elvégzett munkáról.

Az elmúlt években komoly bővülés ment végbe a munkaerőpiacon, aminek eredményeképpen a közfoglalkoztatottak 15-20%-a cégeknél, vállalkozásoknál tudott elhelyezkedni. Az elmúlt hónapokban 4000 fő szakmai képzése zajlott le a megyében. Paszabon 31 fő közfoglalkoztatott szerzett kőműves képesítést, de emellett hegesztő, ács és még további képzések is zajlottak az elmúlt hónapokban. Itt látható a képzési támogatás eredményessége. Kormánymegbízott úr elmondása alapján a pozitív tendencia folytatódik, a márciustól induló új közfoglalkoztatási program pedig további lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek munkából éljenek meg.