NAGYVILÁG
Belföld
#rétvári
#migránsok
#fóti gyermekotthon
#embercsempészet
Tökéletes embercsempész-hálózat juttatja tovább a kiskorúakat Magyarországról
Kiskorú migránsokra specializálódtak az embercsempészek, a fóti gyermekotthonból szervezetten, jól kidolgozott terv alapján szállítják nyugatra a kísérő nélküli fiatalokat. A migránsoknak osztogatott szórólapokon már a Pest megyei intézmény is szerepel mint egy átmeneti tábor, ahol csak azt kell megvárnia a bevándorlóknak, hogy otthonról az otthon maradt családtagok újabb összegeket utaljanak a csempészeknek – mondta Rétvári Bence államtitkár.

Tavaly csaknem 400 ezer migráns lépte át Magyarország határát, közülük több mint 88 ezren olyan kiskorúak voltak, akik szüleik nélkül érkeztek Európába. Az ideiglenes határzár kiépítésével a menekültáradat csökkent, de nem szűnt meg, Horgoson, a szerb-magyar határnál jelenleg is mintegy fél ezren várnak arra, hogy beléphessenek Magyarországra. Köztük továbbra is sok a kísérő nélküli tizenéves. Sokan vélhetően embercsempészek segítségével jutottak el a magyar határig.


Egy-két nap múlva elszöknek

Az egyik afgán fiú azt mondta, a barátja segített neki az utazásban, ő hozta el a határig, de aztán visszafordult, most tehát már egyedül van. A családja otthon van, a pénze elfogyott, és Magyarországra akar menni – tette hozzá.

A 18 év alatti, vagy magukat fiatalkorúnak valló migránsokat, akik egyedül érkeznek a határra, a fóti gyermekotthonba viszik. Az elmúlt egy évben mintegy 3 ezer 500-an fordultak meg az intézményben, augusztus 3-án azonban mindössze húszan voltak a központban, mert az érkezők egy-két nap múltán elszöknek.


Magyarországon tökéletes embercsempész-hálózat működik

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint ezeket a fiatalokat jól szervezetten, szakaszról szakaszra viszik előre egykori hazájukból. Mint mondta, Magyarországon is működik az a tökéletesen felépített embercsempész-hálózat, amelynek a kísérő nélküli kiskorúak is áldozatai.

Rétvári Bence úgy fogalmazott, a határon kiosztott tájékoztatókon a fóti gyermekotthont egyfajta átmeneti táborként jelölik meg. Feltehetően így tájékoztatják a migránsokat arról, hogy ha kiskorúnak vallják magukat, Fótra kerülnek, ahol teljes ellátást kapnak.



Fót mint átmeneti tábor

A migránsok később a gyermekotthonban várják meg, hogy az embercsempészek továbbvigyék őket Nyugat-Európába. Kapcsolatba lépnek az otthon maradt hozzátartozóikkal, jelzik nekik, hogy megérkeztek, akik aztán valamilyen úton-módon átutalják, továbbítják az embercsempészeknek a következő vándorlási szakaszra való fedezetet. A fiatalok megkapják az információt, hogy hol, mikor találkozhatnak a csempészekkel, akik viszik őket tovább Ausztriába, Németországba vagy egyéb államba. Láthatóan erre a rátelepedett egy embercsempész-hálózat – hangsúlyozta az államtitkár.



Rétvári Bence arról is beszélt, az embercsempészek gyakran hamis ígéretekkel csábítják Európába a fiatal migránsokat. Sokan például úgy tudják, hogy Németországban ingyen lakást kapnak majd, amihez házvezetőnő is jár.

Magyarországin idén június közepéig 170 esetben indult eljárás embercsempészet miatt, kedden is elfogtak három gyanúsítottat a rendőrök.


Forrás: hirado.hu