KULTÚRA
Programok
#néphagyomány
#néptánc
#Demecser
#Gégény
Többgenerációs hagyományőrzés Demecseren - fotók, videó
Második alkalommal rendezték meg a Demecseri Rétközi Pendelyes Hagyományőrző Néptánccsoport támogatói bált, miután 2017-ben újjáalakult a demecseri néptánccsoport. Az azóta eltelt több, mint egy év alatt a szorgos munkának és egy merőben új megközelítésnek köszönhetően 2018-ra közel negyvenen ápolják a néptánc hagyományát.

A bál különlegessége, hogy a Demecseri Hagyományőrző Néptánccsoport ezúttal a 2009-ben alakult Bakator zenekarral lépett fel, akik muzsikájukkal őrzik azt a kincset, amit népzenének hívunk. A néptánccsoport egyediséget az adja, hogy hároméves kortól egészen hatvanévesig táncolnak a csoportban egyszerre.

A lelkes támogatókkal, barátokkal megerősített hagyományőrzők sikeresen túljutottak egy debreceni elődöntőn a Népek Tánca - Népek Zenéje vetélkedőn, így a középdöntőre Hódmezővásárhelyre utazik a csapat november 13-án. A bál mindamellett, hogy kiváló lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra és a szórakozásra, egyben lehetőséget teremt arra is, hogy támogatókat szerezzenek.

És bizony támogatásra szükség is van, hisz a csoport szeretne egyenpólót magának és nagy vágyuk, egy erdélyi utazás, hogy a határon túli honfitársainknak is megmutassák tánctudásukat – mondja Szalkayné Szénégető Krisztina csoportvezető.

A néptáncosok a fellépéseikkel és a programjaikkal igyekeznek ráirányítani a figyelmet a néphagyományok értékére és szépségére – fogalmaz a vezető, majd hozzáteszi, hogy a Gégényi Értékközvetítő és Hagyományőrző Csuhé Néptánccsoport is ugyan ilyen szellemiséggel jött létre három éve, bár – jegyzi meg Krisztina, - ott sajnos „férfiemberből hiányunk van”. A csoport tagjai jellemzően a néptáncot kedvelő emberek. Olyanok, akik családjukkal járnak hétről hétre a próbákra – feláldozva a szabadidejük jelentős részét. A csoportokban vannak nagymamák, szülők, gyerekek, unokák, akik egymást segítve, kiegészítve remek csapatot alkotnak.

Nagyon fontos, hogy a két csoport emberségből és összetartásból példaértékű közösséget alkotnak, hisz egymás fellépéseit és rendezvényeit támogatják. Szalkayné Szénégető Krisztina beszélgetésünk végén kiemeli, hogy Demecser és Gégény önkormányzatainak támogatásával biztosított a nyugodt háttér.

A bálon, a Kisvárdáról jól ismert 15 éves Panoráma Világklub nevében - amely szervezet öt kontinensen, 95 országában van jelen -, Koleszár Andrásné bejelentette, hogy a különdíjas Kántor Rolandnak csizmát csináltatnak, ugyanis az ötéves legénykének apró lába miatt, nincs még fellépő csizmája.

Csak nálunk, két 5 éves néptáncos, Kantár Csenge és Hamzsa László, akik több százezres rajongótáborral rendelkeznek a népszerű videómegosztón. A FrissMédia bemutatja önöknek a demecseri produkciójukat, ami ámulatbaejtő.