KÉK FÉNY
Több tucatszor szúrt és vágott a mándoki lány gyilkosa
Ma szakértők meghallgatásával folytatódott K. Antal büntetőpere. A 41 éves férfit az ügyészség több ember sérelmére elkövetett emberölés kíséretével és kifosztással is vádolja. A férfi még az előkészítő ülésen beismerte, hogy ő ölte meg Kisvárdán a mándoki utcalányt, majd rá egy hétre megkéselt egy bolti eladót.

Ma dr. Sörös László bíró azt az orvosszakértőt hallgatta meg, aki a boncolást végezte. A szakértő elmondta, hogy az áldozat csak részben szerezhette abban a formában a sebeket, ahogy azt a vádlott állítja. Fontos tény, hogy K. Antal a vallomásaiban és a helyszínen is úgy nyilatkozott, hogy „háromszor szúrt” - a többi sebesülés keletkezésére nem tudott választ adni, nem is emlékszik rá.

Küzdött a gyilkos áldozata

Iszonyú energia robbant ki a férfiból tettének pillanatában. Legalábbis az egyik szúrt seb erről árulkodik, hisz K. Antal az áldozatát gyakorlatilag átszúrta át egy 23 centiméteres késsel, ami 25-26 centis, befelé irányuló sebet okozott az 164 centiméter magas, alig 50 kilogrammos nőn. Számos szúrt-vágott seb volt az arcon és a nyakon, a kézen a védekezés, a küzdelem drámai lenyomatai láthatók. A szakértők szerint Erzsébet percek alatt meghalt – esélye sem volt, olyan súlyos sérüléseket szenvedett el rövid időn belül. Halálát végül a vérveszteség miatti sokk okozta.

A vádlott ebből mindössze annyira emlékszik, hogy egyszer pofon ütötte Erzsébetet, mivel az fájdalmat okozott neki, állítólag ekkor Erzsébet a félig földön fekvő vádlottra ugrott és elkezdte karmolni. A vádlott elmondása szerint ekkor került a 23 centiméteres kés a kezébe az anyósülés melletti rekeszből. Dulakodtak és ekkor – úgy emlékszik – háromszor szúrt. Has, mellkas és comb.

A boncolást végző szakértő a combon nem talált sérülést, az elmeszakértő meg azt mondta: természetes, hogy a „vádlott nem emlékszik minden mozzanatra”, hisz a támadáskor beszűkül a tudat. „Az lenne különös, ha a vádlott minden egyes szúrásra emlékezne”, mert akkor hidegvérű, a támadást előre megtervező személy lenne. A szakértő azt valószínűsíti, hogy az egyébként infantilis vádlott valamiért hírtelen dühbe jött és gyakorlatilag kontroláltalan indulat szabadult fel benne.

Azonban a vádlott a tette után átgondolt cselekedetsort hajtott végre, hisz a kocsija csomagtartójából elővett egy fekete nejlont és kötözőzsineget. A brutális mészárlást követően K. Antal gondosan becsomagolta az éllettelen testet és még arra is ügyelt, hogy az áldozat táskáját mellé tegye. A vád szerint K. Antal előtte kivette a táskából Erzsébet pénzét, és ezzel megvalósította a kifosztás bűntettét is. Ezt követően több mint egy hétig a holttest Antal csomagtartójában volt, arra többször ránézett. Két nappal később ásót vett, de végül nem temette el az áldozatát - „nem talált megfelelő helyet”. Kocsijában a holttesttel furikázott és így ment el kirabolni egy nyíregyházi butikot, ahol az 50 éves eladót megkéselte. Antal ennél az esetnél sem emlékszik a szúrásokra.

Ugyanaz a minta figyelhető meg mindkét esetnél

K. Antal bemegy egy nőiruha butikba, melyet előzőleg megfigyelt, majd megközelítőleg 50 ezer forint értékű ruhát válogat össze. A pénztárhoz megy, az eladó összeszámolja, hogy mennyit kell fizetnie. Antal ekkor veszi elő a az engedély nélkül tartott flóbert pisztoly és rászegezi az eladóra, majd annak markolatával arcon úti a nőt, aki az ütéstől a földre esik és könyörög az életéért. Ekkor már Antal kezében van ugyanaz a kés, amellyel az utcalányt megölte. A vádlott azt állítja, hogy a kés kiesett a zsebéből, felvette, így került a kezébe. Ő nem akart ölni, nem is tudta, hogy a bolti eladót életveszélyesen megsebesítette.

Vagy tényleg nem emlékszik, vagy ez a védekezése egyik eleme

Többször lesújt az eladóra, a nő védekezik. Így sérül meg a keze, alkarja, ahogy az arca elé emeli mindkét kezét. Ennek ellenére az arcát is sikerül Antalnak megsebesítenie, de a legsúlyosabb, közvetlen életveszélyt a hasat célba vett közepes erőségű szúrások okozták, melyek 7-8 centire hatolnak be a hasüregbe. Ekkor kopognak az ajtón, ami életmentőnek bizonyul, hisz a támadó elmenekül. A bolti eladó csak a gyors orvosi beavatkozásnak köszönheti az életét.

Mindkét esetnél volt valamilyen katalizátor, aminek hatására Antal agya elborult: az utcalánynál az állítólagos közepes erősségű harapást követte egy pofon, majd a késelés. A bolti eladónál szintén az arca mért ütéssel kezdődött a támadás, majd a földön fekvő nőt megkéselte a vádlott.

Félénk, visszahúzódó?

K. Antal volt munkatársának vallomásából egy összezavarodott, a szüleinek rendkívüli mértékben kiszolgáltatott, zárkózott ember képe rajzolódik ki. Munkahelyi szerelmi kapcsolatai kudarcosak, barátai nincsenek. Sok pénzzel járkál és van a kocsijában egy baseballütő is. K. Antal olvasott, intelligens ember, ennek tanúsága, hogy 10 évvel ezelőtt igen jó eredménnyel szerepelt a Legyen Ön is milliomos televíziós kvízműsorban. Azonban volt munkahelyén sikkaszthatott nagyobb összeget, ezért elbocsátották. Az ügyből jelenleg is folyó büntetőeljárás lett. K. Antalt édesanyja 2016-os halála letaglózta. „Teljesen maga alatt volt, szerintem nagyon szerette az édesanyját” – fogalmazott a volt munkatárs.

Az ügyben dr. Sörös László bíró még három tárgyalási napot tervez, ítélethirdetés április végén várható.

- FrissMédia -