KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#sertéspestis
#Tiszakerecseny
#vaddisznó
Több száz vaddisznót öltek le a vadászok Tiszakerecsenynél
Mint írtuk, a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Tiszakerecseny határában elhullott vaddisznó tetemében mutatták ki a sertéspestis (ASP) jelenlétét.

Az ASP jelenlétének április végi, Heves megyei megállapítása után az ukrán határhoz közel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszakerecseny község határában is megjelent a vírus. A betegség jelenlétét egy, a Nyírerdő Zrt. vadászterületén talált elhullott vaddisznóból származó mintában mutatta ki május 16-án, azaz tegnap a Nébih laboratóriuma.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, viszont gazdaságilag jelentős kárt okoz, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.

A kevesebb mint ezer fős település lakói semmit nem vettek észre

Miközben érdeklődtünk a településen: hol, merre találták meg az elhullott vaddisznót, kérdően néztek ránk vissza. Itt, sertéspestis? Igen, válaszoljuk egyre bátortalanabbul... miközben hevesen zakatol az agyunk. Irány a polgármesteri hivatal, ott biztos tudnak már az esetről.

A hivatal ajtajában gyanakvóan méregetnek minket. Miután elmondjuk, hogy miért vagyunk itt és a polgármesterrel szeretnénk beszélni, közlik, hogy nincs bent. Dolgozik. Mátészalkán. Mint kiderült, a civilben villamosmérnök Pécsi László nem főállású polgármester. Egy hivatali dolgozó végül megadja a telefonszámát a falu első emberének. A telefon hosszasan csörög, de nem veszi fel. Egy helyi lakos, akitől szintén érdeklődünk, azt javasolja, hogy keressünk egy vadászt, " ha már vaddisznóról van szó". Végül egy benzinkúthoz küldenek minket: talán ott tudnak segíteni.

"10 kilőtt vaddisznó tetemet szállítottak el"

Működik a biztonsági protokoll - mondja egy helyi vadász, akinek rálátása van a folyamatokra. Az az eljárás, hogy a kilőtt vaddisznót hűtőkamrában kell tartani három napig. Minden esetben a kilőtt, elhullott vadból mintát vesznek (máj, vese és egyéb szervekből) amit egy laborba szállítanak el ellenőrzésre. A háromnapos vizsgálatot követően a labor jelzése alapján vagy fogyasztható a vadhús, vagy azonnal meg kell semmisíteni. Az okról, ha nem fogyasztható a vadhús, a vadász elmondása szerint nem kapnak tájékoztatást.


- A mintavétel alapján az utóbbi időkben 10 kilőtt vaddisznót szállított el a hatóság utasítására egy vállalkozás megsemmisítésre - állítja a vadász. Okokról nem beszél, hisz neki sem mondják meg, így azt sem tudja, hogy esetleges sertéspestis-fertőzés miatt történt-e a hatósági intézkedés.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos – a Heves megyei esethez hasonlóan –minden szükséges intézkedést elrendelt. Ezek közé tartozik a többi között, hogy kijelölték a fertőzött, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet.

Emiatt Tiszakerecsenyt ma, 2018. május 17-én különösen ellenőrzött területnek nyilvánította a hatóság.

Az intézkedés értelmében azonnali vadászati tilalmat rendeltek el, a területet határán azonnali hatállyal kétsoros villanypásztort telepítettek, megkezdődik a vadbefogó csapdák telepítése. Tilos etetni a vaddisznókat. Az utóbbi feltétel könnyen teljesíthető - mondja a vadász.

"Már nincs vaddisznó a határban"

Ugyanis az elmúlt hónapokban az összes vaddisznót kilőtték, majd két helyen megsemmisítették.

Végül a polgármester visszahív minket, csodálkozva hallgatja érdeklődésünket: "Ő sem hallott semmiről" - majd bontja a vonalat.

- FrissMédia -