NAGYVILÁG
Belföld
Több száz új jegyautomatát állít üzembe a vasút
Mintegy 4,6 milliárd forintból 375 új jegykiadó automatát telepít a MÁV-Start Zrt. - jelentették be a vasúttársaság vezetői hétfőn Budapesten.

A Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: jelenleg 178 jegykiadó automatával rendelkezik a vasúttársaság.

Manapság a jegyek hatvan százalékát vásárolják az utasok a jegypénztárakban, a fennmaradó negyven százalékot az internetes felületen, a jegykiadó automatákon és a MÁV-applikáción keresztül - tette hozzá.

Közölte: az új berendezésekkel a budapesti elővárosi közlekedésben szeretnék teljessé tenni a jegyautomaták rendszerét. A próbaüzem márciusban kezdődik, és év végéig folyamatosan helyezik üzembe az új automatákat. A fejlesztésben lecserélt régi készülékeket felújítást követően a nagyobb forgalmú vidéki állomásokon helyezik majd el - mondta.

Az automaták mellett megújul a teljes webes jegyvásárlási felület és év végére már a nemzetközi vonalakra is lehet jegyet vásárolni a társaság honlapján - mondta Homolya Róbert.

Az egyre népszerűbb MÁV applikáción keresztül 2020 első húsz napjában többen vásároltak már bérletet, mint tavaly egész decemberben ugyanezen a felületen. A vasúttársaság adatai szerint az applikáció regisztrált felhasználóinak száma már meghaladta a 277 ezret, a mobilalkalmazáson keresztül vásárolt jegyek száma pedig a 2018-as 880 ezerről 4,6 millióra emelkedett 2019-re - tette hozzá.

Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta: a jelenleg működő 178 jegyautomata rendelkezésre állása meghaladja a 90 százalékot, de céljuk az arány további javítása.

Az új, modernebb berendezések távfelügyeleti rendszerrel rendelkeznek, vandálbiztosak, antigraffiti-bevonattal rendelkeznek, és időjárásállóak is - mondta. Hozzátette: 28 helyen esőbeállót is telepítenek a készülékekhez.

Az automaták a kezelőfelület mellett egy további képernyőt is tartalmaznak, amelyen információkat, reklámokat, illetve havaria helyzeti közleményeket is megjelentetnek majd. A berendezések rendelkeznek vonalkód-leolvasóval is, így akár a megvásárolt bérlet utáni számlát is ki tudják nyomtatni - sorolta Kerékgyártó József.

A vezérigazgató várakozásai szerint a fejlesztésekkel két éven belül hatvan százalékra - az osztrák vasúttársaság szintjére - növelhetik az elektronikus csatornákon keresztüli jegyértékesítés részarányát.

Homolya Róbert a sajtótájékoztatón a vasúttársaság más fejlesztéseiről szólva elmondta: a szolnoki vasútvonalon idén négymilliárd forintból újul meg egy mintegy kilenc kilométeres szakasz, és a fejlesztés 2021-ben tovább folytatódik a menetrendszerűség és kiszámíthatóság növelése érdekében. Arról is beszélt: másodszor írtak ki közbeszerzést a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének teljes cseréjére.