KULTÚRA
#könyvek
#elérhetők
#ingyenes
Több száz könyvet érhettek el teljesen ingyen, otthonról
Több száz tankönyvet és szakkönyvet érhettek el otthon a saját gépetekről az egyetemi tanuláshoz. Mutatunk néhány olyan oldalt, amelyeknek köszönhetően kényelmesen elérhetőek a tanuláshoz, s így a tudáshoz szükséges ismeretanyagok.

A MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás) adatbázisa az Akadémiai Kiadó legfontosabb magyar nyelvű kézikönyveit tartalmazza. A szolgáltatás jelenleg 50 intézményben elérhető, köztük például a Budapesti Corvinus Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és például a Szegedi Tudományegyetemen is. Így böngészhettek az egyetem könyvtáraiban, de ami még fontosabb, otthonról is elérhetitek ezeket a könyveket. Ezen az oldalon kiválasztva a saját intézményeteket be tudtok lépni a saját azonosítótokkal, ami általában a Neptun-kódotokat jelenti. Minderről további infókat itt találtok.

EDK

Az Európai Digitális Könyvtár ( https://www.europeana.eu/portal/hu) tulajdonképpen az unió digitális könyvtára, amelyben több millió műalkotást, műtárgyat, könyvet, videót és hanganyagot érhettek el egyelőre habár csak angol nyelven.

MEK

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) ( http://mek.oszk.hu/ ) bizonyára többek által ismert oldal. Közel húszezer dokumentumhoz férhettek hozzá teljesen ingyen, online az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisában.

DIA

A Petőfi Irodalmi Múzeum DIA (Digitális Irodalmi Akadémia) ( https://pim.hu/hu/dia ) oldalán több tucat kortárs magyar író életművét megtaláljátok digitalizálva.

Arcanum

Az Arcanum oldalán keresztül ( https://www.arcanum.hu/hu/ ) – ha lejjebb görgettek – eljuthattok három olyan szolgáltatáshoz, amelyeknél digitalizált lexikonokhoz, különböző könyvekhez, levéltári iratokhoz, újságokhoz és térképekhez férhettek hozzá online. Ezek pedig a következők: Arcanum kézikönyvtár, Hungaricana és Mapire – főleg egyetemi kutatómunkákhoz nagy segítség lehet.