NAGYVILÁG
Belföld
#Kratochvil Károly emlékmenet
#Demecser
Több száz gyerek a Kratochvil-emlékmeneten Demecserben - fotók, videó
A Honvédsuli Egyesület szervezésében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 18 települését érintve gyalogmenet indult útnak ma Demecserből, hogy 100 kilométer megtétele után megérkezzenek Kocsordra.

A menet a Demecser város főutcáján található világháborús emlékműtől indult, több száz helyi iskolás részvételével, azután, hogy a város vezetői, intézmények képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit, virágait. A honvédsulisok díszlövéssel tisztelegtek a háborúkban elesett katonák emléke előtt. Mákné Kovács Zsuzsanna, az egyesület elnöke elmondta, hogy a Honvédsuli 2017 szeptemberében hagyományteremtő szándékkal tartotta meg az emlékmenetet 50 kilométeres távon. Idén ismét nekivágnak, de már 100 kilométer a táv, amit Kratochvil Károly altábornagy, a Székely Hadosztály parancsnoka emlékére tesznek meg.

A cél az, hogy az érintett településeken elősegítsék a Magyar Honvédség 170. születésnapjának megünneplését (1848-2018) és a civil lakosságot megismertessék a Magyar Honvédség múltjával és jelenével - tette hozzá az elnök.


Fegyver- és bakasimogató

Az eseményen jellemzően általános és középiskolás diákok vesznek részt az ország számos pontjáról. Rendhagyó történelemóra ez, és egyben visszatekintés is - mondja Mákné Kovács Zsuzsanna, majd hozzáteszi: a résztvevő diákok közül többen korhű 1848-as, I. és II. világháborús egyenruhákban teljesítik a menetet.

A program szerves része a „fegyver és bakasimogató”, melynek keretében a gyerekek megnézhetik, kezükbe vehetik a korhű replika fegyvereket, felszereléseket, ruházatot. Az helyszíneken díszlövést is hallhatnak-láthatnak korhű karabéllyal.

A menetoszlop Kisvárdára az indulás napján, vagyis ma délután fél ötre várható, a sétálóutcába.


- FrissMédia -